3°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

23.05.2022 / 13:55 Crna hronika - Tužilaštvo BiH

Optužnica protiv Mujanovića zbog krijumčarenja ilegalnih migranata

Optužnica protiv Mujanovića zbog krijumčarenja ilegalnih migranata
Foto: Ilustracija
Spomenuti migranti su prethodno od organizatora i članova grupe ilegalno prevedeni čamcem preko Drine, granične linije iz Srbije u BiH, a sve u cilju daljeg prebacivanja u zemlje EU.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Emraha Mujanovića, zvanog Emčo (1993.) koji se tereti za organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela 'krijumčarenje migranata', odnosno krivično djelo - krijumčarenje ljudi.

Optuženi se tereti da je, djelujući kao član organizovane grupe za krijumčarenje ljudi u okviru zajedničkog plana i prethodnog dogovora, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi za sebe i druge, prihvatom i prevozom omogućio migrantima nezakonit boravak na području BiH.

Spomenuti migranti su prethodno od organizatora i članova grupe ilegalno prevedeni čamcem preko Drine, granične linije iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, a sve u cilju daljeg prebacivanja u zemlje EU.

Optuženi je nakon preuzimanja i prilikom nedozvoljenog tranzita migranata kroz teritoriju BiH, otkriven i spriječen zaustavljanjem od policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) na magistralnom putu u mjestu Glogova, opština Bratunac, koji su pregledom zatekli 14 ilegalnih migranta državljana Egipta.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, koji je u međuvremenu i potvrdio, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo