18°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

26.05.2022 / 10:36 Svijet - SAD

Biden na godišnjicu Floydove smrti potpisao naredbu za poboljšanje odgovornosti policije

Biden na godišnjicu Floydove smrti potpisao naredbu za poboljšanje odgovornosti policije
Foto: FENA

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden potpisao je u srijedu izvršnu naredbu za poboljšanje odgovornosti policije na drugu godišnjicu smrti Georgea Floyda koja je odražavala izazove u rješavanju rasizma, prekomjerne upotrebe sile i javne sigurnosti.

Događaj koji je oblikovala jedna tragedija dogodio se dan nakon druge, masovne pucnjave u teksaškoj osnovnoj školi u kojoj je ubijeno 19 djece i dvoje učitelja.

Biden i potpredsjednica Kamala Harris dali su primjedbe kojima su pokušali utješiti porodice ubijenih, kao i one koji su patili od policijske brutalnosti, obećavajući im da bi promjene mogle doći usprkos podjelama na Capitol Hillu.

- Znam da napredak može biti spor i frustrirajući. Danas djelujemo i pokazujemo da je važno biti angažiran. Da je posao našeg vremena nedovršen i zahtijeva od svih nas da nikada ne odustanemo - kazao je Biden, prenosi AP.

Floydova porodica bila je u posjeti u Bijeloj kući dok je predsjednik izjavio da je "važno ono što radimo u njihovom sjećanju".

Budući da zastupnici ne mogu postići dogovor o tome kako reformirati policijsku politiku ili o naporima za smanjenje masovnih pucnjava, predsjednik ima ograničene mogućnosti za ostvarivanje svojih predizbornih obećanja.

I dok pokušava postići konsenzus, Biden također pokušava uspostaviti ravnotežu između policije i grupa za građanska prava u trenutku kada raste zabrinutost zbog kriminala kao i pozivi za reformu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo