8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

26.05.2022 / 19:42 BiH - Mirsad Kandić

Državljanin BiH izručen SAD-u, proglašen krivim u New Yorku

Državljanin BiH izručen SAD-u, proglašen krivim u New Yorku
Foto: Agencije

Visoko pozicionirani član militantne organizacije ISIS Mirsad Kandić proglašen je krivim na sudu u New Yorku za pružanje materijalne potpore stranoj terorističkoj organizaciji, uključujući dvije tačke optužnice u vezi sa smrću dvije osobe, javlja Radio Slobodna Evropa.

Mirsadu Kandiću, uhapšenom u Sarajevu 2017. godine i izručenom u Sjedinjene Američke Države, prijeti doživotna robija jer je postao član ISIS-a, regrutirao druge borce za ovu grupu i nabavljao oružje, opremu i obavještajne podatke.

Federalna porota Suda u Brooklynu, nakon trosedmičnog suđenja pred američkim okružnim sucem Nicholasom G. Garaufisom, proglasila je Kandića krivim na osnovu dokumenata i dokaza prezentiranih na suđenju.

Kandić (40), porijeklom iz Peći na Kosovu, imao je trajnu dozvolu boravka u SAD-u, gdje je živio prije nego se pridružio ISIS-u.

Uhapšen je u Sarajevu u augustu 2017. pod lažnim imenom Edin Radončić.

Prema sigurnosnim agencijama, u BiH je ušao avionom s ukrajinskim pasošem na ime Ivan Popović i šest mjeseci je živio u sarajevskom naselju Grbavica.

Kad su ga, nakon nekoliko mjeseci potrage, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH locirali u iznajmljenom stanu, Kandić je kod sebe imao dva lažna kosovska pasoša od čega je jedan izdat na ime Edin Radončić, tri bankovne kartice na različita imena, kao i SIM kartice koje je koristio za komunikaciju sa svojim suradnicima.

Nakon izručenja u SAD, na osnovu potjernice, Kandić je od jeseni 2017. bio u pritvoru. Suđenje je počelo 4. maja 2022.

Sud je utvrdio da je Kandić bio visokorangirani član ISIS-a, strane terorističke organizacije.

Imao je višestruke odgovornosti unutar globalne terorističke organizacije, uključujući regrutiranje stranih boraca, trgovinu stranim borcima sa Zapada preko Turske i u Siriju, te dobivanje oružja, vojne opreme, karata, novca i lažnih identifikacija za militante.

U izvršavanju ovih odgovornosti, optuženik je radio izravno s emirima ISIS-a i zapovjednicima, uključujući Bajru Ikanovića, bh. državljanina, koji je zapovijedao kampom za obuku u Siriji.

Ikanović je, zauzvrat, izvijestio Omara Šišanija, tadašnjeg vrhovnog vojnog zapovjednika ISIS-a, i ključnog savjetnika Abu Bakra al-Bagdadija, koji je u to vrijeme bio vođa i samoproglašeni halifa ISIS-a, saopćeno je iz Suda.

Prema iskazima 36 svjedoka i dokazima izvučenim sa šest kontinenata, Kandić je još u ljeto 2012. pokušao napustiti Sjedinjene Države kako bi se borio na strani terorističke grupe.

Odbijen mu je ukrcaj i zabranjeno da leti. Kandić je u januaru 2013. pokušao direktnim letom iz Toronta u Kanadi doletjeti do Istanbula. Ponovno mu je odbijen ukrcaj. Optuženi je potom u novembru 2013. godine vozio autobusom Greyhound od New Yorka do Monterreya u Meksiku i letio kroz Panamu, Brazil, Portugal, Njemačku, Kosovo i Tursku prije nego što je stigao u Siriju krajem 2013. godine. Kandić se pridružio militantima u Haritanu, uporištu grupe tada, u predgrađu Alepa.

Vodstvo terorističke grupe potom je uputilo Kandića u Tursku da preuzme ulogu krijumčarenja stranih boraca i oružja u Siriju iz inozemstva, te da bude emir za medije.

Kandić je širio poruke o regrutaciji i jezivu propagandu koristeći više od 120 Twitter računa.

Kandić je također bio predan i plodan regrut stranih militanata. Poslao je hiljade radikalnih dobrovoljaca iz zapadnih zemalja na teritorije pod kontrolom ISIS-a u Siriji i drugdje na Bliskom Istoku.

To je uključivalo jednog Njujorčanina koji je postao snajperist i trener snajperista, utvrđeno je tokom suđenja.

Jedan strani borac kojeg je regrutirao optuženik bio je Jake Bilardi iz Australije, poznat kao Jihadi John. Bilardi je kontaktirao optuženika u junu 2014. za pomoć pri putovanju u Siriju radi pridruživanja grupi.

Kandić je Bilardiju – koji je tek napunio 18 godina i nikada prije nije putovao u inozemstvo – dao upute i smjernice za dolazak u Istanbul u Turskoj.

Kandić je potom dogovorio da Bilardi bude pokupljen na aerodromu u Istanbulu i prokrijumčario ga u Siriju. Bilardi je počinio samoubilački napad kamionom 11. ožujka 2015. u Ramadiju u Iraku, ubivši sebe, više od 30 iračkih vojnika i iračkog policajca.

Prilikom izricanja presude prijeti mu maksimalna kazna doživotnog zatvora po dvije tačke koje su rezultirale smrću, te po 20 godina zatvora po svakoj od četiri druge optužbe.

Sudac saveznog okružnog suda odredit će kaznu nakon razmatranja američkih smjernica o kazni i drugih zakonskih čimbenika, saopćeno je.

(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo