°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

28.05.2022 / 15:25 Crna hronika - Akcija "Stop švercu"

Putem Vibera možete prijaviti švercere, posebno duhanskih prerađevina

Putem Vibera možete prijaviti švercere, posebno duhanskih prerađevina
Foto: Arhiv
Uprava za indirektno oporezivanje započela je javnu kampanju „Stop švercu“, ...

... čiji je cilj da svi građani Bosne i Hercegovine koji imaju bilo kakvu informaciju o utaji indirektnih poreza i nezakonitom prometovanju roba, a posebno duhanskih prerađevina, to dojave na otvorenu liniju 080 02 06 07.

U ovogodišnjoj kampanji „Stop švercu“ građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan, kako bi dežurni ovlašteni službenici UIO mogli u realnom vremenu izvršiti provjeru na terenu.

Prošlogodišnja akcija Uprave „Stop švercu“ rezltirala je velikim brojem poziva i dostavljenih informacija, od kojih su mnoge bile korisne i na osnovu kojih su izvršene aktivnosti na terenu i pronađena i oduzeta akcizna roba koja se prodavala suprotno zakonskim propisima.

Iz UIOBiH podsjećaju da je , od 2009. godine, od kada je Bosna i Hercegovina krenula u proces usklađivanja oporezivanja akcizom duhana i duhanskih proizvoda, broj izdanih akciznih markica konstantno  bio u padu svih prethodnih godina. Međutim, 2021. godine,  kada je UIO provela prvu javnu kamapanju „Stop švercu“ koja je imala za cilj suzbijanje „crnog tržišta duhana“ u BiH, desilo se da je broj izdanih akciznih markica UIO za duhan i duhanske prerađevine zabilježio rast. Naime, 2021. godine UIO je ukupno izdala 208 miliona komada akciznih markica, dok je npr. 2020. godine ukupno izdano 185 miliona komada.

- Važno je da se rast broja izdanih akciznih markica nastavio  i u 2022. godini. Podaci pokazuju da je u četiri mjeseca 2022. godine ukupno izdano 74,5 miliona komada akciznih markica kojima se obilježavaju cigarete i pakovanja duhana za motanje i pušenje, dok je u istom periodu 2021. godine izdano 56,6 milion komada, što  predstavlja porast za 31,6 posto. Ovo su definitivno podaci koji govore u prilog činjenici da se u posljednje dvije godine smanjuje procenat tzv. „crnog tržišta“ duhana u BiH -  navode iz UIO.

Ovakvim statistikama, kako se dodaje,  svakako su znajačan doprinos dale i brojne akcije službenika Uprave za indirektno oporezivanje iz grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz sva četiri regionalna centra UIO (Banja Luka, Sarajevo, Mostar i Tuzla).  Samo u prošloj, 2021. godini, ovlašteni službenici UIO oduzeli su cigareta i duhana koji su se nezakonito prodavali u BiH u vrijednosti 5,3 miliona KM, dok je u četiri mjeseca 2022. godine oduzeto cigareta i duhana bez akciznih markica UIO u vrijednosti većoj od pola miliona KM.

U vezi sa carinskim prevarama na internetu i sajber kriminalu, UIO je prepoznala ovu problematiku te je u Planu rada odredila da će posebnu pažnju posvetiti preduzimanju radnji, mjera i aktivnosti u cilju istraživanja, otkrivanja, sprečavanja i procesuiranja ovih kriminalnih aktivnosti po pitanju nezakonitosti u vezi s indirektnim oporezivanjem. S tim u vezi, službenici UIO prate i internet stranice i društvene mreže na kojima se vrši prodaja ilegalno proizvedenih duhanskih prerađevina.  

- Prihodi od indirektnih poreza (PDV-a, akciza, carina i putarina), od najvećeg su značaja za ukupnu fiskalnu stabilnost cijele Bosne i Hercegovine. Novcem prikupljenim od indirektnih poreza u najvećoj mjeri se finansiraju zdravstvo, školstvo, putna infrastruktura, razna socijalna davanja i slično. Zaključno sa današnjim danom UIO je prikupila 3 milijarde i 755 miliona KM, što je više za 672 miliona ili 22 posto u odnosu na isti period prošle godine - navode iz UIO.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo