16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

06.06.2022 / 18:05 Politika - Državni sekretar

Blinken posebno kritikovao Dodika i Čovića

Blinken posebno kritikovao Dodika i Čovića
Foto: Reuters
Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken obratio se javnosti posebnim saopćenjme, povodom sankcioniranja Marinka Čavaru i Alena Šeranića.

U objavi on ističe da su "obojica opstruirali ili prijetili provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i potkopavali demokratske procese ili institucije Bosne i Hercegovine".

"Oni nastavljaju slijediti etno-nacionalističke interese nauštrb mira, stabilnosti i prosperiteta svoje zemlje. Ove destabilizirajuće aktivnosti potkopavaju izabranu budućnost BiH u okviru euroatlantske zajednice i sprečavaju zemlju i njene građane da ostvare svoj puni potencijal", naveo je Blinken.

Konstatirao je da se BiH "suočava sa najozbiljnijom krizom od 1995. godine", destrukcijama i blokadana etnonacionalističkih političkih partija "koje podržavaju mreže pokrovitelja".

Blinken se posebno osvrće na ono što personificiraju Milorad Dodik i Dragan Čović:

"Vladajuća koalicija u entitetu Republika Srpska (Rs) kreće u uspostavljanje paralelnih struktura koje potkopavaju autoritet institucija na državnom nivou, a lideri Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine onemogućavaju demokratske procese u zemlji", upozorava državni sekretar SAD.



Ministarstvo trezora SAD danas je na svoju "crnu listu" stavilo predsjednika entiteta F BiH Marinka Čavaru i ministra zdravlja entiteta Rs Alena Šeranića.

"Sjedinjene Američke Države nastavit će koristiti sve svoje resurse i ovlasti da promoviraju odgovornost za one koji potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum i demokratiju na zapadnom Balkanu", poručio je Blinken na kraju saopćenja za javnost.


(Vijesti.ba / Politicki.ba)

Izdvajamo