8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

18.06.2022 / 16:03 Rat u Ukrajini - Ruska invazija

Rusko ministarstvo odbrane: U Ukrajini ubijen 51 plaćenik iz BiH

Rusko ministarstvo odbrane: U Ukrajini ubijen 51 plaćenik iz BiH
Foto: Agencije

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je podatke, kako su naveli, o ubijenim "plaćenicima" drugih zemalja koji su se u Ukrajini borili protiv ruske invazije.

Na listi zemalja čiji plaćenici su se borili na strani Ukrajine nalazi se i Bosna i Hercegovina. Od 24. februara, odnosno dana kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, ministarstvo odbrane Rusije je navodno zabilježilo dolazak 167 plaćenika iz Bosne i Hercegovine.

Prema podacima koje je rusko ministarstvo objavilo, ubijeno je njih 51, dok je 40 deportovano. U Ukrajini ih je ostalo još 70.

Na listi koju je objavilo rusko Ministarstvo odbrane nalazi se i Hrvatska. Navodno su od početka ruske invazije u Ukrajinu stigla 204 hrvatska plaćenika, a 74 je ubijeno, dok je 51 deportovano. Rusi tvrde da su se dva plaćenika iz Crne Gore borila na strani Ukrajine, a jedan od njih da je ubijen.

Iz Sjeverne Makedonije je navodno stiglo 74 plaćenika, a 21 od njih je ubijen, a 19 ih je deportovano. Iz Albanije je navodno stiglo 150 plaćenika, od kojih je 42 ubijeno. Na ratištu u Ukrajini je od početka invazije, tvrde Rusi, bilo 156 plaćenika s Kosova, a 61 plaćenik je ubijen do sada.

Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo da se na strani Ukrajine bore još borci iz Poljske, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Bjelorusije...

(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo