6°C
Mostar 9°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

22.06.2022 / 16:08 Politika - Njemački kancelar

Scholz o samitu EU: Nije pominjao BiH i Srbiju

Scholz o samitu EU: Nije pominjao BiH i Srbiju
Foto: Olaf Scholz / Agencije
Njemačka očekuje da će Bugarska na sutrašnjem samitu EU i Zapadnog Balkana donijeti ispravnu odluku i omogućiti da Sjeverna Makedonija i Albanija započnu pregovore s EU.

Poručio je to njemački kancelar Olaf Scholz tokom obraćanja u Bundestagu, u kojem nije spomenuo BiH i Srbiju.

Scholz je dio govora o proširenju fokusirao na Sjevernu Makedoniju, za koju je rekao da je promijenila ime, riješila historijski spor sa Grčkom, ali je Bugarska i dalje blokira koristeći sporove iz historije za odluke koje donosi.

Njemački kancelar poručuje da su zemlje Zapadnog Balkana prije gotovo 20 godina dobile obećanje da će postati članice EU, a do danas se to nije desilo, zbog čega, kako je istakao, razumije razočaranje u tim zemljama u EU.

- Zato mora biti jasno rečeno da želimo Zapadni Balkan u EU. To će biti poruka sutra na sastanku s liderima Zapadnog Balkana - rekao je Scholz.

Naglašava da predstojeći samit evropskih lidera neće biti lak, ali da Njemačka želi da poruči da je na strani zemalja Zapadnog Balkana.

Ponovio je da Njemačka podržava kandidaturu Ukrajine i Moldavije u EU, te dodao da se nada da će i Gruzija uskoro krenuti tim putem.


(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo