21°C
Mostar 26°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 26°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

23.06.2022 / 08:04 Rat u Ukrajini - Američki dužnosnici

G7 i NATO će povećavati pritisak na Rusiju i Kinu

G7 i NATO će povećavati pritisak na Rusiju i Kinu
Foto: Agencije
Čelnici Grupe sedam bogatih demokratija i NATO saveza radit će na povećanju pritiska na Rusiju zbog njenog rata u Ukrajini sljedeće sedmice, naglašavajući pritom svoju stalnu zabrinutost oko Kine, rekli su jučer visoki američki dužnosnici.

Predsjednik SAD Joe Biden u subotu će se sastati s drugim čelnicima G7 u južnoj Njemačkoj prije nego što se uputi u Madrid na summit na kojem će se NATO dogovoriti o novim obavezama o položaju snaga, a Washington će najaviti korake za jačanje evropske sigurnosti.

Uključivanje, po prvi put, čelnika iz Australije, Japana, Južne Koreje i Novog Zelanda na summitu NATO-a imalo je za cilj pokazati da rat u Ukrajini nije umanjio fokus zapadnih zemalja na Kinu, kažu dužnosnici.

Od čelnika G7 također se očekivalo da će se pozabaviti kineskim "prisilnim ekonomskim praksama", koje su posljednjih godina postale još agresivnije, rekao je jedan od dužnosnika.

- Ruski rat protiv Ukrajine podstaknuo je naša partnerstva diljem svijeta - rekao je drugi dužnosnik.

- To također pokazuje kako nas Ukrajina ne tjera da skidamo pogled s Kine. Zapravo, upravo suprotno, govore. Zapravo, novi strateški koncept koji će podržati čelnici NATO-a bavit će se prijetnjama koje predstavljaju i Rusija i Kina - poručio je dužnosnik.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski govorit će na oba sastanka virtuelno, izlažući svoj plan borbe i sigurnosnu pomoć potrebnu njegovoj zemlji da ga provede, rekli su američki dužnosnici.

Biden će se bilateralno sastati s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, čija zemlja ove godine predsjedava G7, a u Madridu će se sastati sa španskim predsjednikom Pedrom Sanchezom i španskim kraljem.

Nije bilo najave o bilateralnom sastanku između Bidena i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoana, koji blokira planove za ulazak Finske i Švedske u NATO, ali je jedan od dužnosnika rekao da je Washington uvjeren da će zabrinutosti Turske biti riješene i da se može postići konsenzus.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo