8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

23.06.2022 / 13:52 Politika - Saopćenje

Delegacija PSBiH na godišnjem zasjedanju PSVE u Strazburu

Delegacija PSBiH na godišnjem zasjedanju PSVE u Strazburu
Foto: Agencije

lanovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Alma Čolo, Snježana Novaković Bursać, Borjana Krišto i Mladen Bosić...

...učestvovali su u trećem dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE, održanom u Strazburu, saopćio je Sektor Parlamentarne skupštine BiH za odnose s javnošću.

Članice Delegacije Alma Čolo i Snježana Novaković Bursać održale su sastanak s bivšim premijerom Grčke i aktuelnim izvjestiocem PSVE o temi evropske perspektive zapadnog Balkana Georgeom Papandreuom, dok su članovi Delegacije Borjana Krišto i Mladen Bosić učestvovali na sjednici Monitoring komiteta PSVE, na tački na kojoj je razgovarano o Izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini. 

Članovi PSVE tokom ljetnjeg zasjedanja raspravljali su o najnovijim sigurnosnim izazovima u Evropi, s posebnim akcentom na ulogu Vijeća Evrope u toj oblasti.

Održani su panel na visokom nivou i interaktivna debata o temi “Održavanje demokratske sigurnosti u Evropi”, u kojoj su učestvovali ministar inostranih poslova i odbrane Irske i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Simon Coveney, ministar inostranih poslova Finske Pekka Haavisto, generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić i čelnica bjeloruske opozicije Sviatlana Tsikhanouskaya.

PSVE je održala i dvije rasprave o aktuelnim pitanjima - o posljedicama blokade Crnog mora i o Sporazumu Ujedinjenog Kraljevstva o tražiocima azila i kritičnoj vladinoj reakciji na odluku Evropskog suda za ljudska prava.

Ostale teme o kojima je razgovarano i o kojima su usvojene rezolucije uključuju humanitarne posljedice ruske agresije na Ukrajinu, s posebnim naglaskom na unutrašnju i spoljnu migraciju, obezbjeđenje odgovornosti za obaranje aviona na letu MH17.

Održana je i zajednička rasprava o prijavljenim slučajevima političkih zatvorenika u Ruskoj Federaciji te o potrebi obnove ljudskih prava i vladavine prava na Sjevernom Kavkazu.

Usvojen je Izvještaj o ulozi političkih stranaka u jačanju raznolikosti i inkluzije, odnosno o novoj povelji za nerasističko društvo.

Parlamentarci su usvojili i rezoluciju o kontroli internetske komunikacije te izvještaj o  borbi protiv antisemitizma u Evropi. Razgovarano je i o bolestima koje mogu biti spriječene vakcinacijom te obezbjeđivanjem kvalitetne usluge i razbijanjem mitova protiv vakcina. 

Od pozvanih visokih ličnosti, na ovom zasjedanju poslanicima su se obratili predsjednica Republike Grčke Katerina Sakellaropoulou i holandski kralj Willem-Alexander.

Naredno zasjedanje PSVE najavljeno je za oktobar ove godine. 

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo