21°C
Mostar 26°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 25°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

23.06.2022 / 22:25 Politika - Andrej Plenković

Mnogo zemalja rezervirano, ali BiH je dobila pozitivan signal

Mnogo zemalja rezervirano, ali BiH je dobila pozitivan signal
Foto: Twitter

Čelnici država članica EU donijeli su u četvrtak u Bruxellesu povijesnu odluku o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji i obećali europsku perspektivu Gruziji. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković je nakon sastanka rekao da se cijelo poslijepodne razgovarala o zemljama Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

“Imali smo veliku raspravu o zemljama jugoistočne Europe. Nas nekoliko, moram priznati da je Hrvatska, kao što i doliči, najveći zagovornik BiH, uspjeli smo napraviti formulaciju gdje Europsko vijeće prvi put ovako jasno izrazilo spremnost da se dodijeli BiH status kandidata”, rekao je Plenković te dodao:

“Za to je potrebno da EK izvijesti o najbitnijim reformama koje su sadržane u zaključcima Vijeća i mišljenju Komisije. Iz njih treba izvući one koje su najvažniji i nakon toga je Vijeće spremno dodijeliti status kandidata”.

Hrvatskoj je to važno, kazao je još Plenković, jer je to susjedna zemlja u kojoj živi pola milijuna Hrvata.

“Želimo da ulovi korak s drugim zemljama regije, nakon danas – Ukrajinom, Gruzijom i Moldavijom. Poruka je također liderima BiH da se hitno pristupi reformi Ustava, Izbornog zakona, kako bi se i taj ključni preduvjet za izbore u listopadu mogao dovršiti na najbolji mogući način. S te strane, gledajući sve okolnosti, puno zemalja je bilo rezervirano prema BiH, ovo je danas veliki pozitivan signal prema nama susjednoj zemlji, a možemo reći zahvaljujući Hrvatskoj”, rekao je Plenković.

(N1)

Izdvajamo