2°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 3°C

25.06.2022 / 10:38 Svijet - Povratak u srednji vijek

Širom SAD-a protesti protiv odluke Vrhovnog suda o pobačaju

Širom SAD-a protesti protiv odluke Vrhovnog suda o pobačaju
Foto: HRT

Širom Sjedinjenih Američkih Država protesti protiv odluke o mogućoj zabrani pobačaja.

Policija je u Arizoni upotrijebila i suzavac kako bi rastjerala demonstrante.

Vrhovni sud poništio je presudu iz 1973. koja je legalizirala pobačaj u cijeloj zemlji, ustvrdivši da američki ustav ne spominje to pravo. Odluka o mogućoj zabrani pobačaja prepuštena je saveznim državama. Samo nekoliko sati nakon presude Vrhovnog suda više država zabranu je već uvelo.

Amerika se vraća u srednji vijek, ovo je korak unatrag, neke su od poruka demonstranata.

- Zgrožena sam. Nemamo čak ni univerzalnu zdravstvenu zaštitu, a žene će se sada morati i zaduživati jer su prisiljene na porođaj. To će postati zdravstveni problem, ustvrdila je Kaylie.

- Ovdje sam kako bih podržala demonstrante i one kojima je sada teško. Znam da sam privilegirana jer mogu riješiti problem neželjene trudnoće i zato sam došla izraziti svoju podršku, poručila je Leah Hogarth.

- Uistinu je suludo to što su moji djed i baka i moji roditelji imali više prava nego ja, pa čak vjerovatno i djeca koju ću donijeti na svijet u budućnosti. Ovo je korak unatrag, ističe Michelle Tanke-Juska s Floride.

Odluka je već izazvala podjele u američkom društvu. Uz brojne proteste protiv ukidanja ustavnog prava na pobačaj, organizirani su i skupovi kojima se izražava podrška takvoj odluci.

- Silno sam sretna, još to nisam osvijestila, rekla je jedna aktivistica za zabranu pobačaja.

- Ovo je povijesni dan. Za to smo molili više od 36 godina i zbog toga izlazili na ulicu, poručio je Bill Shanks, aktivist.

- Izašao sam danas za svoje sestre, svoju porodicu - za majku, sestre. Za sve kćeri koje bih mogao imati i na koje će ta odluka utjecati. To je jednostavno tužno, rekao je David Martinez.

- Mi zakonski ne prisiljavamo ljude da daju krv niti da daruju bubrege, koštanu srž ili bilo što drugo, a to je manje invazivno i manje bolno od trudnoće. Suludo je pokušavati natjerati žene na trudnoću, suludo, poručila je Sonia Desaidamle.

- Srce mi je slomljeno, ne samo zbog te odluke nego i zato što kao neko ko je imao pobačaj znam što to znači. Moja majka mogla je odlučiti hoće li i kako povećati svoju porodicu. Žene koje se odlučuju na pobačaj uglavnom su Afroamerikanke i ako nismo na ovoj pozornici, ako ne predvodimo ovaj pokret, onda kao da i nije riječ o nama, ističe Renee Bracy.

Nižu se i reakcije - glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa izjavio je da ograničavanje pristupa pobačaju ne sprječava žene da ga obave i "to ga samo čini smrtonosnijim". Francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je solidarnost sa ženama u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je Papinska akademija za život pohvalila odluku Vrhovnog suda SAD-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo