24°C
Mostar 29°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 28°C
Bihać 30°C
Powered by Dark Sky

25.06.2022 / 16:26 Rat u Ukrajini - SB Rusije

Medvedev: Moldavija može u EU samo kao dio nove Velike Rumunije

Medvedev: Moldavija može u EU samo kao dio nove Velike Rumunije
Foto: Dmitrij Medvedev / Agencije
Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev ne smatra mogućim direktno članstvo Moldavije u EU, već samo stvaranjem "nove Velike Rumunije".

"Moldavija je ušla u dugi red za ulazak u EU, razvučen decenijama. Sretno! Ali želite da idete brže. Stoga, drugi način da se dobije članstvo u EU postaje mnogo relevantniji, stvaranje nove Velike Rumunije", napisao je Medvedev.

Tvrdi da zvaničnici Rumunije otvoreno tragaju za različitim mogućnostima "legalnog preuzimanja" Moldavije, prenosi TASS.

Optužio je predsjednicu Moldavije Maju Sandu da je "spremna da se odrekne državnosti u jednom potezu" jer, kako navodi, ima i rumunsko državljanstvo i obećana joj je visoka pozicija u "novoj Velikoj Rumuniji".

"U pokušaju da zadovolje svoje nove gospodare, spremni su da se pridruže evropskim sankcijama protiv Rusije. Pa, neka pokušaju.

U tom slučaju mogu biti sigurni da od nas, ne da neće dobiti energente po visokoj cijeni, nego ih neće dobiti uopšte", zaključio je Medvedev, prenosi Beta.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo