7°C
Mostar 12°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 7°C

26.06.2022 / 22:47 Regija - Predsjednik Srbije

Vučić: Može da se dobije status kandidata i kada ništa nije urađeno

Vučić: Može da se dobije status kandidata i kada ništa nije urađeno
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se u Briselu vidjelo da, kada je geopolitički interes EU u pitanju, može da se dobije status kandidata i kada ništa nije urađeno u smislu pripreme za članstvo.

Aleksandar Vučić je na otvaranju aerodroma "Rosulje", na pitanje da li se slaže sa ministarkom Jadrankom Joksimović da bi Srbija mogla za pet do sedam godina biti članica EU, izjavio da je realista, ali da ministarka dobro zna odnose u Uniji.

"To zavisi od političke i geopolitičke situacije. Vidjelo se sada da možete dobiti status kandidata da u smislu pripreme niste ništa uradili, kada je u geopolitičkom interesu EU, a da oni koji su mnogo više učinili kao Sjeverna Makedonija, Albanija i BiH nisu dobili ništa", objasnio je Vučić.

Dodao je da nije takav optimista kao ministarka, kao i da se najviše uzda u sopstvene snage.

"Naš evropski put moramo da nastavimo. Moramo da se uzdamo najviše u naše snage. Pokazali smo da možemo svojim radom, opstajući i ostajući na evropskom putu, čuvajući tradicionalna prijateljstva, da zemlju mijenjamo do neprepoznatiljivosti", rekao je Vučić.

Kao primjere, naveo je aerodrom "Rosulje", koji snaži infrastrukturu i koji, kao i autoputevi, potpuno mijenja sliku Srbije.

"Napravili smo pametan potez i zlato vratili u zemlju"

Vučić je rekao da je Srbija napravila pametan potez, jer je zlatne rezerve vratila u zemlju, kao i da će nastaviti sa kupovinom zlata.

"Srbija je kupovala dosta zlata. Ne vjerujem da ćemo ove godine imati snage da nastavimo sa velikim kupovinama, ali nešto ćemo kupiti svakako", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li je Srbija i dalje lider u regionu po količinama zlatnih rezervi i koliko su one važne imajući u vidu narastajuću svjetsku krizu.

Istakao je i da je napravljen pametan potez, jer su rezerve zlata povučene u zemlju.

"Da li ste vidjeli šta su Rusima uradili? Sve pare, 300 milijardi u jednom danu su im oteli, ko zna šta će kome da padne na pamet u svijetu", naveo je Vučić i dodao da Srbija zato ne treba da brine, jer je zlato vraćeno u zemlju i pod njihovom je kontrolom.

Istakao je i da zlatne i devizne rezerve rastu i dalje.

"Ne možete ako niste fiskalno stabilni da dajete 15.000 dinara za 200.000 ljudi, povećavate plate i penzije, minimalce", ukazao je Vučić.

Ponovio je strahovanje od toga šta će donijeti predstojeća zima jer se, kaže, plaši da kraj rata neće skoro doći.

"Naše je da čuvamo mir za sebe i svoju zemlju i da se provučemo i preživimo, a da nam privreda napreduje, da nastavimo da radimo i gradimo", rekao je Vučić.

"Očekujem dobru posjetu Abazovića, vjerujem u bolje odnose"

Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje dobru posjetu crnogorskog premijera Dritana Abazovića Srbiji, izrazivši uvjerenje da je moguće graditi bolje odnose od dosadašnjih.

"Očekujemo dobru posjetu, razgovaraćemo o svim važnim temama sa Dritanom Abazovićem", rekao je Vučić.

"Nikad ne bih podržao zabranu abortusa"

Predsjednik Srbije rekao je da nikada ne bi podržao zabranu abortusa, jer smatra da je abortus pravo žene.

Vučić je tako odgovorio na novinarsko pitanje da prokomentariše izjavu stranačkog funkcionera Vladimira Đukanovića da podržava odluku suda u SAD o zabrani abortusa.

"Nikada ne bih podržao tako nešto, zato što smatram da je abortus pravo žena. Da li mi se sviđa ili ne, to je nešto drugo. Imamo pravila i zakone koji su jasni. Imamo zakone i nismo planirali da ih mijenjamo po bilo kom pitanju", poručio je Vučić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo