10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

30.06.2022 / 12:40 Rat u Ukrajini - Rat u Ukrajini

Ruske snage povukle se s ukrajinskog Zmijskog otoka

Ruske snage povukle se s ukrajinskog Zmijskog otoka
Foto: FENA

Ruske snage povukle su se s ukrajinskog Zmijskog otoka, strateške vojne tačke u Crnom moru, saopćili su rusko ministarstvo odbrane i ured ukrajinskog predsjednika u četvrtak.

- Više nema ruskih vojnika na Zmijskom otoku. Naše oružane snage uradile su sjajan posao – napisao je Andrij Jermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, na Twitteru.

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je da su se ruski vojnici povukli sa Zmijskog otoka, nazivajući to “gestom dobre volje” i navodeći da su vojnici ispunili zadatak koji im je povjeren.

Ministarstvo je dodalo kako taj potez pokazuje da Rusija nije ometala napore na organiziranju humanitarnog koridora za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Zmijski otok, koji je Rusija okupirala prvog dana svoje invazije, postao je slavan kada su ukrajinski graničari smješteni na njemu odbili ultimatum s ruskog ratnog broda da se predaju.

Ukrajinska južna vojna komanda objavila je na Facebooku da su se nakon uspješne vojne operacije, u kojoj su učestvovale raketne i artiljerijske jedinice, ruske snage povukle sa Zmijskog otoku dva čamca.

Reuters nije bio odmah u stanju da potvrdi ukrajinske i ruske tvrdnje.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo