8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

30.06.2022 / 12:59 Politika - Podžić iz Madrida

NATO odlučila dati značajnu pomoć Bosni i Hercegovini

NATO odlučila dati značajnu pomoć Bosni i Hercegovini
Foto: Vijesti.ba

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić iz Madrida poručuje kako je NATO Alijansa odlučila značajno pomoći Bosni i Hercegovini, te da se naša zemlja smatra dijelom jedinstvene evropske sigurnosne strukture.

Podžić je jedini ministar odbrane iz zemalja koje su učesnice MAP-a koji je učestvovao na sastancima u Madridu. Istakao je kako je u NATO-u vladala određena zabrinutost po pitanju misije EUFOR-a i njegovog mandata te potencijalnog veta, ali da je NATO jasno poručio da su spremni preuzeti ulogu u BiH ukoliko se to desi.

“Sinoć sam bio jako ponosan i drago mi je da su saveznici jedinstveni u podršci i pomoći Bosni i Hercegovini. Tema večere je bio Zapadni Balkan i NATO, ali se to pretvorilo u Bosna i Hercegovina i NATO savez zbog toga što sam ja bio jedini ne-NATO ministar odbrane koji je bio prisutan. Tokom rasprave 25 od 30 ministara je uzelo riječ i pružili su nedvosmislenu podršku Bosni i Hercegovini. Za mene je najvažnije da je podržan paket pomoći za Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Podžić.

Po pitanju eventualnog ruskog veta u Vijeću sigurnosti vezano za misiju EUFOR-a u BiH Podžić navodi da saveznici imaju plan za snažan odgovor.

“Saveznici spremaju snažan odgovor za tu mogućnost, a to je i njihova obaveza po Daytonskom mirovnom sporazumu, prema aneksima 1a i 1b jer su oni zaduženi za provođenje mira na Balkanu”, pojasnio je Podžić.

Podžić je pojasnio kako je Bosna i Hercegovina već počela sa provođenjem mjera iz novog NATO paketa za pomoć našoj zemlji.

“NATO je na vanrednom samitu prošlog mjeseca odlučio kako će ovaj paket pomoći i opreme biti dodijeljen.To je jučer ovdje potvrđeno i to je za nas najvažnija stvar. Mi smo praktično stavljeni u punu arhitekturu buduće evropske sigurnosti kao da smo članica NATO saveza. To će BiH omogućiti brzo provođenje pregleda odbrane, modernizaciju oružanih snaga, ali i će pomoći iz zbog problema koje BiH ima s budžetom”, kaže Podžić.

Ministar odbrane je također kazao kako bilo kakvi prigovori koji dolaze iz Repunlike Srpske neće spriječiti provođenje ovog plana, jer već postoje dokumenti koji su trasirali put BiH prema Alijansi. Novinare je zanimalo i kako gleda na posljednje izjave koje je o BiH dao hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

“Ne mogu se nikako složiti s uvaženim predsjednikom Milanovićem obzirom da on liječi neke svoje frustracije. Vi znate da se desila polemika oko njegovog navodnog blokiranja puta Finske i Švedske u NATO tako da se ne slažem s njegovim izjavama koje je sinoć dao. Uostalom ni moj kolega Banožić se ne slaže s njegovim izjavama i mi s Republikom Hrvatskom imamo odličnu saradnju”, kazao je Podžić.

Na Milanovićeve tvrdnje da je Bosna i Hercegovina nestabilna i moguće opasna, Podžić ima kontra argument.

“Da budemo potpuno iskreni da je to tako ne bismo mi bili jedina zemlja članica MAP i na korak do punopravnog članstva u NATO. Valjda bi nam NATO rekao da smo nestabilna zemlja i mi na vas ne računamo, a dešava se suprotno. Mislim da je predsjednik Milanović mislio ostvariti neke druge stvari preko ovog samita ali kao što vidite svi njegovi pokušaji završavaju fijaskom”, poručio je Podžić.

Podžić je iz Madrida pozdravio najavu dolaska britanskih vojnika i stručnjaka, ali i njemačkih vojnika u Bosnu i Hercegovinu. Kako N1 saznaje iz Ministarstva odbrane na realizaciji planova koje je NATO napravio za Bosnu i Hercegovinu će raditi Ministarstvo odbrane, sigurnosti i vanjskih poslova, a već iduće sedmice se očekuje dolazak zvaničnika NATO-a u Sarajevo na novu rundu sastanaka.


(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo