10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

02.08.2022 / 13:47 Muzika i Film - Saopćenje

Fondacija za kinematografiju i SFF potpisali najveći ugovor o podršci u istoriji

Fondacija za kinematografiju i SFF potpisali najveći ugovor o podršci u istoriji
Foto: FENA

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonio Beus i administrativni direktor Sarajevo Film Festivala Dževad Mujan zvanično su potpisali najveći ugovor o podršci u istoriji postojanja fondacije i najvećeg filmskog događaja na prostorima Balkana i jugoistočne Evrope - saopćeno je iz SFF-a

Prema uputama o raspodjeli budžeta od strane Vlade Federacije BiH, a u okviru javnog poziva za podršku komplementarnim djelatnostima projekata promocije bh. filma na festivalima i filmskim smotrama, Fondacija je alocirala ukupni iznos od 500.000 KM.

Shodno činjenici da je Sarajevo Film Festival u toku svog postojanja i djelovanja kako na regionalnoj, evropskoj i svjetskoj filmskoj sceni, tako i u bh. javnosti prepoznat kao najveći promotor bh. kinematografije i bh. filma, odluka Upravog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo bila je da se realizacija 28. SFF podrži sa najvećom sumom u istoriji namijenjenoj jednom projektu u kategoriji komplementarnih djelatnosti i iznosom od 180.000 KM.

S obzirom da realizacija 28. Sarajevo Film Festivala kreće 12. augusta jučer je održano i zvanično potpisivanje ugovora o podršci, a tom prilikom je Mujan upoznao Beusa sa aktuelnim stanjem u pripremama ovogodišnjeg izdanja Festivala te mu uručio i ovogodišnje izdanje žurnala SFF.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo ove godine je u okviru podrške komplementarnim djelatnostima u kategoriji studentski film podržala 4 filmska projekta sa iznosom od gotovo 30.000 KM, u kategoriji očuvanja arhivske građe bh. kinematografije podržala je Kinoteku BiH sa projektom arhiviranja i očuvanja i prezentiranja svih kratkih, dokumentarnih i igranih filmova na svim vrstama audiovizuelnih medija sa iznosom od 50.000 KM te u kategoriji promocija bh. filma na filmskim festivalima i smotrama podržala realizaciju ukupno 13 filmskih festivala koji se realizuju u Bosni i Hercegovini te četiri projekta vezana za promociju bh. filma na filmskim smotrama.

Ovi iznosi su do sada, kako je saopćeno, ubjedljivo najveći koji su alocirani i dodjeljeni odabranim korisnicima u kategoriji komplementarnih djelatnosti.

U okviru kapitalnog projekta digitalizacije kino dvorana u lokalnim zajednicama u Federaciji BiH na konkurs Fondacije u ovoj novoj kategoriji podrške se prijavilo 14 gradova i javnih ustanova koje upravljaju kino dvoranama i trenutno se vrši evaluacija potrebne opreme kako bi raspisali natječaj za objedinjenu isporuku opreme od dobavljača koji ponudi najbolje uvjete.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo poziva sve pravne subjekte koji stoje iza projekata podržanih u kategoriji komplementarne djelatnosti da se čim prije jave putem maila [email protected] ili putem tel 033 206 704. kako bi preuzeli i potpisali vlastite ugovore u podršci prema odluci Upravnog odbora.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo