9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

02.08.2022 / 17:54 Svijet - Rastu tenzije

Pelosi sletjela na Tajvan, Kina: Digli smo borbene avione

Pelosi sletjela na Tajvan, Kina: Digli smo borbene avione
Foto: Vijesti.ba

Avion u kojem se nalazi šefica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi sletio je na Tajvan. Tamo ju je dočekala tajvanska delegacija.

Kineski državni mediji objavili su da borbeni zrakoplovi Su-35 PLAAF-a prelaze Tajvanski tjesnac, ne navodeći svrhu njihova leta, tvitao je Stuart Lau, novinar Politica. Ovo je potvrdio i AFP.

"Posjet našeg izaslanstva odaje počast američkoj nepokolebljivoj podršci tajvanskoj demokraciji", rekla je Nancy Pelosi.

Wang Yi: Američki političari koji se 'igraju vatrom neće dobro završiti'

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi izjavio je u utorak da oni američki političari koji se “igraju vatrom” po tajvanskom pitanju “neće dobro završiti”, sudeći po saopćenju ministarstva.

On nije konkretno pomenuo nijednog američkog političara.

Kina je izrazila protivljenje posjeti Tajvanu predsjedavajuće američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi, prenosi Reuters.

Pelosi se nalazi na azijskoj turneji koja uključuje zvanično potvrđene posjete Singapuru, Maleziji, Južnoj Koreji i Japanu.

Kina tvrdi da je samoupravni Tajvan dio njene teritorije, i portparol ministarastva vanjskih poslova izjavio je u ovoj sedmici da će svaka posjeta Pelosi Tajvanu predstavljati “teško uplitanje u kineska unutrašnja pitanja” i upozorio je da “Kineska Narodno oslobodilačka vojska neće mirno sjediti” u tom slučaju, prenosi Reuters.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo