14°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

04.08.2022 / 11:31 Zanimljivosti - Zagađenje plastikom

Ptice širom svijeta žive u našem otpadu

Ptice širom svijeta žive u našem otpadu
Ilustracija

Ptice sa svih kontinenata osim Antarktika fotografirane su kako se gnijezde ili su zapetljane u ljudskom otpadu. Fotografije ptica poslali su ljudi iz cijelog svijeta na online projekat pod nazivom Birds and Debris (Ptice i smeće), piše The Independent.

Naučnici koji vode projekat kažu da su viđali ptice zapetljane ili da su se gnijezdile u svemu, od užeta i pecaljki do trakica s balonom i japanki.

Gotovo četvrtina fotografija prikazuje ptice koje se gnijezde ili su upletene u jednokratne maske za lice.

Fokus projekta je na sagledavanju uticaja otpada - posebno zagađenja plastikom - na svijet ptica.

- U suštini, ako ptica izgradi gnijezdo koristeći dugačke vlaknaste materijale - poput morskih algi, grana ili trske - velike su šanse da će imati ljudske ostatke u svom gnijezdu negdje - rekao je dr. Alex Bond iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu i jedan od uključenih u istraživanje.

Projekat, koji on i njegove kolege vode već četiri godine, ima za cilj skrenuti pažnju na rasprostranjen problem plastičnog otpada u okolišu.

- Kada počnete da tražite ove stvari, vidjećete ih svuda - rekao je on. "Ovo nam je zaista ilustrovalo koliki je geografski opseg ovog problema. Imamo izvještaje iz Japana, Australije, Šri Lanke, Velike Britanije, Sjeverne Amerike - to je zaista globalno pitanje."

U nedavnoj studiji, tim je istražio koliko fotografija koje se šalju sadrži zaštitnu opremu za lice (PPE) povezanu s pandemijom. Utvrdili su da se to nalazi na skoro četvrtini dostavljenih fotografija.

- Skoro sve su to jednokratne maske za lice - rekao je dr Bond. "A ako pomislite na različite materijale od kojih je napravljena hirurška maska - tu je elastika koju vidimo zapetljanu oko nogu ptica ili vidimo ptice ozlijeđene pokušavajući da progutaju tkaninu ili tvrdi komad plastike koji je pričvršćuje masku preko nosa.

- Zato koristimo ovaj sveobuhvatni izraz 'plastika', ali to je čitav niz različitih polimera, a maske su dobar primjer za to - naglasio je on.

Istraživači kažu da žele da istaknu "sistemski problem" koji dovodi do toga da toliko otpada završava u okolišu.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo