6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

05.08.2022 / 08:00 Politika - Nezreli političari

Napadi na reisa Kavazovića: Neviđena drskost političkih diletanata

Napadi na reisa Kavazovića: Neviđena drskost političkih diletanata
Foto: Vijesti.ba

Islamska zajednica je još jednom kritičarima pokazala kako se vitalni interesi naroda i Bosne i Hercegovine stavljaju na prvo mjesto...

"Sačuvat ćemo ova pisma u našim arhivama, za ibret budućim generacijama, da mogu čitati na koji način su se prvaci političkih partija obraćali prvom vjerskom autoritetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini".

Ovako je Rijaset Islamske zajednice u BiH odgovorio na otvorena pisma koja zadnjih dana šalju lideri političkih partija na adresu vrhovnog vjerskog autoriteta i prvog čovjeka Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Takvim je odgovorom Islamska zajednica ostala iznad dnevnopolitičkog blata i dosljedna vrijednostima koje njeguje pod vođstvom reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića. S druge strane, pojedini akteri ostali su dosljedni pokušajima da Islamsku zajednicu i reisa Kavazovića uvuku u to blato. Nije, naime, to prvi pokušaj Nerminu Nikšiću. Radio je to i u prošlosti na potpuno nekorektan način izjavama kako Islamska zajednica organizuje sastanke koji služe kao pojas za spašavanje SDA.


Nikšić odbio potpisati izjavu o Srebrenici

Bilo je to prošle godine kada je reis Kavazović sazvao sastanak probosanskih stranka s ciljem zajedničkog djelovanja na pomoći povratnicima u Srebrenici. Nikšić je zajedničku izjavu odbio potpisati, iako je ona, ako ćemo pošteno, bila pojas za spašavanje Nikšićevog SDP-a koji je direktni krivac za činjenicu da probosanske snage nemaju vlast u Srebrenici. Riječ je o činjenici da SDP-a 2013. godine podržao Zakon o prebivalištu koji je rađen po željama SNSD-a, a zbog kojeg je povratnicima u RS lakše prijaviti se u Minhenu nego u Srebrenici.

Drugi historijski grijeh SDP-a prema povratnicima, odnosno potez kojim je ojačan entitet RS, seže u 2001. godinu i tiče se Odluke o konstitutivnosti naroda uvedene u vremenu kada je ova partija bila na vlasti. Po toj odluci danas u Federaciji BiH Dom naroda odlučuje u punom kapacitetu, a Vijeće naroda u RS-u u reduciranom sa oko 10 posto nadležnosti. Takva odluka omogućila je RS-u da iz jednog naroda može biti predsjednik entiteta, premijer Vlade i predsjednik Narodne skupštine što u Federaciji nije moguće, vitalni nacionalni interes u RS je do kraja reduciran na svega nekoliko pitanja, a mogućnost proširenja postoji samo teoretski.

SDP BiH je, dakle, u poslijeratnom periodu dva puta obnašao vlast na nivou države BiH, a iza njih su ostale dvije historijski pogubne odluke. I pored toga Nermin Nikšić, nakon niza afera, nema ama baš nikakav kredibilitet da drži moralne pridike ni svojim članovima, a kamoli reisu Kavazoviću.

Njemu su se u pismima, ili on njima, pridružili NIP i Fuad Kasumović, te time potvrdili da su im lične sujete, ambicije i politički interesi važniji od jedinstva probosanskih stranaka na koje Islamska zajednica s pravom poziva iz prostog razloga jer razjedinjenost u ovim trenucima prijeti da ugrozi vitalne interese države. Uostalom, iz tog razloga Islamska zajednica se strpljivo nudi kao mjesto okrupnjavanja na osnovnim državnim principima.

Islamska zajednica i reis Kavazović nikada nisu javno podržali niti jednu stranku i kandidata, ta podrška se podrazumijevala svima koji baštine temeljne vrijednosti društva i čuvaju institucije države. No, ono što Islamska zajednica itekako ima pravo jeste reći ko to nema njenu podršku. Ipak, današnjom smirenom reakcijom na neprimjerene kritike, Islamska zajednica je još jednom kritičarima pokazala kako se vitalni interesi naroda i Bosne i Hercegovine stavljaju na prvo mjesto.


D.N.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo