7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

05.08.2022 / 08:14 Regija - Godišnjica 'Oluje'

Hrvatska danas obilježava Dan pobjede

Hrvatska danas obilježava Dan pobjede
Foto: Vijesti.ba

Hrvatska danas obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja u kojoj je u samo nekoliko dana oslobođeno više od 10 000 četvornih kilometara sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna. 

U operaciji je sudjelovalo oko 200.000 branitelja, poginula su 242 branitelja, dvoje ih je nestalo, a 1.100 ih je ranjeno. Središnja svečanost održava se u Kninu, na stadionu NK Dinara. Ondje je cijeli državni vrh, a nakon dvije obljetnice u znaku pandemije i ograničenja na proslavi se očekuje nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Oluja je bila munjevita, pomno pripremljena operacija kojom je u samo nekoliko dana oslobođeno više od 10 tisuća kbadratnih kilometara sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna. 

HV napada iz više pravaca duž 630 kilometara duge bojišnice. Već drugog dana operacije varaždinske Pume i dalmatinski Pauci pobjednički ulaze u Knin. 

Malo sjevernije hrvatskim snagama predao se cijeli 21. korpus vojske tzv. Krajine. Srpski zapovjednik Čedo Bulat čestitao je na pobjedi generalu Petru Stipetiću i predao oružje. Tim činom akcija je službeno završena. 


(Vijesti.ba)

Izdvajamo