8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

05.08.2022 / 15:52 BiH - Požari na jugu

U Neumu proglašeno stanje prirodne nesreće

U Neumu proglašeno stanje prirodne nesreće
Foto: Vijesti.ba

Neumski načelnik Dragan Jurković donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Općine Neum.

Odluka je donešena zbog velikog požara koji je poharao zaleđe općine Neum od 2. 8., a na prijedlog Općinskog stožera civilne zaštite, priopćeno je iz Ureda načelnika.

"Ovom Odlukom proglašava se stanje prirodne nesreće uzrokovano velikim požarom otvorenog prostora, nastalog 2. 8. 2022. godine, na dijelu područja Općine Neum, i to za naseljena mjesta: Podžablje, Broćanac, Praovice i Prapratnica", stoji u priopćenju.

Navodi se kako su u požaru stradali brojni maslinici iz kojih su svake godine brojnim priznanjima nagrađivana maslinova ulja, ali i da je uništen veliki broj pčelinjaka i košnica te drugih kultura koje se uzgajaju na ovom području.

"Općina Neum i njezini stanovnici pretrpjeli su ogromnu štetu koja će se tek zbrajati", pojašnjeno je.

Dalje se ističe kako je smirivanje stanja na terenu nastupilo nakon puna tri dana neprestanog gašenja domaće vatrogasne postrojbe, brojnih mještana, vatrogasnih postrojbi iz susjednih općina i gradova i u konačnici uz pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH koji su na teren stigli drugi dan požara.

Načelnik općine Neum još je jednom zahvalio svim vatrogascima iz svih vatrogasnih postrojbi, dobrovoljcima i mještanima, Oružanim snagama BiH i svima onima koji su na bilo koji način pomogli u ovim teškim danima za tu općinu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo