8°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C

05.08.2022 / 16:28 BiH - ZDK

Bašić najavio nastavak podrške izgradnji spomen-kompleksa Javorje

Bašić najavio nastavak podrške izgradnji spomen-kompleksa Javorje
Foto:FENA / Press služba ZDK
Delegacija Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) koju su predvodili premijer Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić, a u kojoj su bili i ministri za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić, boračka pitanja Fahrudin Čolaković te poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mirsad Hadžić, posjetila je danas spomen-obilježje na Jovorju kod Šerića.

Javorje je bilo jedno od strateških mjesta na Šerićko-teslićkom ratištu i bedem odbrane od agresije na tom području grada Zenice. Spomen-obilježje, čija je izgradnja započela prošle godine, trajno će sjećati na žrtvu branilaca i 407 šehida koji su dali živote u redovima Armije Republike Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Pres-službe ZDK-a.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona prošle i ove godine je putem Ministarstva za boračka pitanja za izgradnju spomen-obilježja izdvojila ukupno 70.000 KM. Premijer Bašić najavio je nastavak podrške tom projektu do konačne izgradnje spomen-kompleksa.

- Činimo sve da kroz konkretne projekte unaprijedimo položaj branilačke populacije, a moramo njegovati i kulturu sjećanja na žrtvu koju su branioci podnijeli u odbrani od brutalne agresije, ponajprije radi mladih naraštaja. Veliki ljiljan na Javorju trajno podsjeća na heroje koji su 1992. na ovom mjestu zaustavili značajno nadmoćnijeg neprijatelja - rekao je Bašić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo