6°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

06.08.2022 / 17:16 Politika - Predsjednik PDP-a

Borenović: BiH se pridružila novim sankcijama Rusiji

Borenović: BiH se pridružila novim sankcijama Rusiji
Foto: Arhiv
Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Josep Borrell ovih dana je objavio da se BiH pridružila i posljednjim odlukama Vijeća EU o sankcijama Rusiji, ...

... navodi u svojoj reakciji predsjednik PDP-a Branislav Borenović, te pojašnjava da se naša zemlja kao potencijalni kandidat za članstvo u EU, zajedno sa Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom, Ukrajinom i Albanijom, uskladila sa četiri posljednje odluke o sankcijama Vijeća EU od 21. jula i 25. jula.

Radi se o odlukama kojima se, na isti način kao i do sada, uvode ili produžavaju restriktivne mjere i proširuju spiskovi osoba i subjekata koji su pod sankcijama zbog rata u Ukrajini.

- Jasno se navodi da EU prima na znanje posvećenost ovih zemalja koje obezbjeđuju da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukama Vijeća EU, što se posebno pozdravlja. Također, Borrell je nedvosmisleno potvrdio da je Srbija jedina država na Balkanu koja se nije pridružila sankcijama protiv Rusije - ističe Borenović, te dodaje kako ove činjenice pokazuju "da se član Predsjedništva BiH iz RS ne bavi svojim poslom za koji ima ustavna ovlaštenja".

- On se zato itekako bavi Ljubijom, Aluminom… gdje nema nadležnost, ali očigledno ima motiv. Vjerovatno dosta unosniji - ističe Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo