8°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C

09.08.2022 / 15:36 Ljepota i Zdravlje - Amela Ramadani-Podžo

Svaka nagla promjena vremena može da utiče na hronične bolesnike

Svaka nagla promjena vremena može da utiče na hronične bolesnike
Foto: FENA

Svaka nagla promjena vremena može da utiče na hronične bolesnike, pogotovo kardiovaskularne i respiratorne, i može da dovede do pogoršanja njihovog osnovnog oboljenja - kazala je Feni specijalista urgentne medicine u JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Amela Ramadani-Podžo.

Ona je naglasila da zbog promjene vremena odnosno pada temperature i padavina te povećane vlažnosti zraka, koje traje od jučer u Sarajevu i koje će se nastaviti narednih dana, hronični bolesnici trebaju da prilagode svoje aktivnosti shodno njihovom stanju.

- Naravno ne znači i ne treba plašiti naše građane da će kod svakog pacijenta adaptacija ići teže, potrebno je nekoliko dana da se i zdrava osoba adaptira na promjenu vremena. Ali hronični bolesnici bi trebalo malo više pažnje da posvete sebi, da adaptacija ide nešto lakše, da se ne izlažu teškom fizičkom naporu, odnosno da prilagode aktivnosti shodno njihovom stanju - kazala je Ramadani-Podžo.

Istakla je da takvi pacijenti trebaju uzimati svoju redovnu terapiju.

- Moguće da će biti potrebne i neke manje korekcije dnevnih doza uobičajenih lijekova koje oni koriste svakako, a u slučaju potrebe mogu se konsultirati sa porodičnim ljekarom, eventualno u slučaju nekih ozbiljnih problema Hitna pomoć tu stoji na raspolaganju - kazala je Ramadani-Podžo dodavši kako je za sada u Hitnoj pomoći broj pacijenata uobičajen kao i prethodnih dana.

Dodala je da individualno kako će organizam reagirati na promjenu vremena, naglasivši kako postoje grupe stanovništva koje trebaju biti pod malo većim nadzorom.

Ramadani-Podžo je naglasila da i povećana vlažnost zraka može dovesti do osjećaja teškog disanja, odnosno da su posebno osjetljivi pacijenti koji imaju hronične bolesti pluća, astmu, asmatične napade ili neka druga pridružena stanja respiratornog sistema.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo