18°C
Mostar 19°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

12.08.2022 / 18:11 Svijet - New York

Salman Rushdie izboden na pozornici u SAD-u

Salman Rushdie izboden na pozornici u SAD-u
Foto: Vijesti.ba

Čuveni pisac Salman Rushdie, kojem islamisti zbog fetve koju je iranski ajatolah Homeini proglasio 1989. godine godinama prijete smrću, napadnut je na pozornici u SAD-u, u saveznoj državi New York.

Napad se dogodio danas uoči predavanja kojeg je pisac trebao održati u gradu u zapadnom dijelu države New York.

Kako javlja AP, muškarac je uletio na pozornicu te krenuo udarati ili ubadati Rushdieja, kojeg je moderator u tim trenucima predstavljao publici. Pisac je pao na pod, a napadača su prisutni uspjeli obuzdati i odvesti. Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, Rushdie je izboden, prenosi Index.

Zasad se ne zna u kakvom je stanju Rushdie.

Policija: Rushdie je uboden u vrat

Policija savezne države New York objavila je da je Salman Rushdie zadobio ubodnu ranu u vrat. Navode da je helikopterom prebačen i lokalnu bolnicu.

Napadač je u policijskom pritvoru.

Reporter AP-a: Napadač je udarao ili ubadao Rushdieja

Reporter Associated Pressa, koji se nalazio u zgradi Institucije Chautauqua u saveznoj državi New York u kojoj je Rushdie trebao održati predavanje, kaže da je vidio muškarca koji je utrčao na pozornicu i krenuo "udarati ili ubadati" Rushdieja.

Očevici navode da su prisutni odmah skočili na napadača i odvukli ga te priskočili u pomoć Rushdieju te mu držali noge u zraku.

Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, Rushdie je izboden.

Novinar: Rushdie je izboden, prebacuju ga helikopterom u bolnicu

Novinar Chaudhary Parvez na Twitter je objavio snimku koja prikazuje kako medicinsko osoblje prebacuje Rushdieja u helikopter, koji će ga prebaciti u bolnicu.

Parvez navodi da je Rushdie izboden.

Iranski ajatolaj 1989. pozvao muslimane da ubiju Rushdieja

Podsjetimo, Rushdiejeva knjiga "Sotonski stihovi" zabranjena je u Iranu od 1988. godine, a mnogi muslimani smatraju ju blasfemičnom. Godinu dana kasnije, tadašnji iranski ajatolah Homeini proglasio je fetvu kojom poziva muslimane na ubojstvo Rushdieja.

Iranska vlada se otad ogradila od Homeinijeve fetve, ali mržnja islamista prema piscu je ostala. 2012. godine poluslužbena iranska vjerska zaklada ponudila je 3.3 milijuna dolara osobi koja ubije Rushdieja.

Rushdie je tada rekao da prijetnju ne smatra ozbiljnom, dodavši da "nema dokaza" da je itko ozbiljno zainteresiran za njegovo ubojstvo. Ove godine je objavio knjigu "Joseph Anton", koja se najvećim dijelom bavi upravo fetvom protiv njega. Rushdie je višestruko nagrađivani pisac, između ostalog je dobitnik i prestižne Bookerove nagrade.

Salman Rushdie rođen je u Indiji, a proslavio se romanom "Djeca ponoći" objavljenom 1981. godine, koji je samo u Ujedinjenom Kraljevstvu prodan u više od milijun primjeraka.

Objavljena je snimka nastala neposredno nakon napada

Očevici opisuju da su odmah po napadu uniformirani policajci, baš kao i policajci u civilu, pružali pomoć Rushdieju i držali sumnjivca na podu.

 


(Vijesti.ba)

Izdvajamo