18°C
Mostar 18°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

13.08.2022 / 09:29 BiH - Odgovorio ministrici Turković

Stoltenberg: NATO razvija set mjera posebno skrojenih za BiH

Stoltenberg: NATO razvija set mjera posebno skrojenih za BiH
Foto: Vijesti.ba
Uvjeravam vas da Sjevernoatlanski savez (NATO) snažno podržava euroatlanski put Bosne i Hercegovine.

- Alijansa će nastaviti sarađivati sa vašom državom i drugim međunarodnim partnerima da sačuvamo stabilnosti i promoviramo reforme u Bosni i Hercegovini, navodi se u pismu Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara NATO, upućenom Biseri Turković, zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrici vanjskih poslova BiH.

Stoltenberg je odgovorio ministrici Turković na pismo u kojem ga je upoznala sa izazovima sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava u vezi sa aktuelnim dešavanjima u Evropi i regionu.

- Ruska agresija na Ukrajinu je fundamentalno podriva evropsku sigurnost. Zato je NATO spreman nastaviti podržavati partnere koji mogu biti izloženi malignom utjecaju i pritisku, kako bi ojačao njihovu otpornost. Kao što znate, NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za Bosnu i Hercegovinu, u skladu sa vašim potrebama – naveo je generalni sekretar NATO.

Stabilnost Zapadnog Balkana, kako je između ostalog navedeno u pismu, je dugoročni strateški cilj Alijanse kojemu ostaje do kraja predana. On je izrazio zabrinutost zbog separatističke retorike i aktivnosti koje prijete da naruše uspjeh Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Naveo je kako NATO snažno i nedvosmisleno podržava suverenintet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te funkcionalnost institucija.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo