3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

13.08.2022 / 17:28 Rat u Ukrajini - Ukrajina

Britanci izvještavaju: Dva glavna mosta su van upotrebe

Britanci izvještavaju: Dva glavna mosta su van upotrebe
Foto: Agencije

Dva glavna drumska mosta koja omogućavaju pristup žarištu ruske okupirane teritorije na zapadnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti sada su vjerovatno van upotrebe za potrebe značajnog vojnog snabdijevanja, piše Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Dana 10. avgusta 2022., ukrajinski precizni udari vjerovatno su učinili prijelaz rijeke Dnjepar kod Nove Kahovke neupotrebljivim za teška vojna vozila.

Proteklih dana Rusija je uspjela samo da izvrši površne popravke na oštećenom mostu Antonivski (Antonivsky) koji je vjerovatno i dalje strukturno potkopan.


Prošle sedmice, glavni željeznički most u blizini Hersona također je dodatno oštećen. Od kraja jula 2022. Rusija koristi pontonski trajekt u blizini željezničkog mosta kao svoju glavnu rutu vojnog snabdijevanja.

Čak i ako Rusija uspije da izvrši značajne popravke mostova, oni će ostati ključna ranjivost. Kopneno snabdevanje nekoliko hiljada ruskih vojnika na zapadnoj obali gotovo sigurno zavisi od samo dva pontonska trajektna prelaza.

S obzirom da je njihov lanac opskrbe ograničen, veličina svih zaliha koje je Rusija uspjela uspostaviti na zapadnoj obali vjerovatno će biti ključni faktor u izdržljivosti snaga.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo