8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

13.08.2022 / 19:50 Rat u Ukrajini - Inavzija na Ukrajinu

Ukrajina i Rusija ponovno se međusobno optužuju za napade na Zaporožje

Ukrajina i Rusija ponovno se međusobno optužuju za napade na Zaporožje
Foto: Agencije

Ukrajina i Rusija i dalje se optužuju za napade na nuklearnu elektranu Zaporižja, najveću u Europi, koju je okupirala ruska vojska i koja je već tjedan dana meta napada.

. Obje strane tvrde, ne navodeći podatke o žrtvama i šteti, da su projektili pali na obale Dnjepra blizu elektrane, ali i unutar nje. Istodobno, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je članice Europske unije da zabrane vize za državljane Rusije.

- Ograničite svoje prisustvo na ulicama Energodara! Dobili smo informacije o novim provokacijama okupatora, objavila je na Telegramu ukrajinska agencija za nuklearnu energiju Energoatom, prenijevši poruku mjesnog čelnika tog grada u kojem se nalazi nuklearka, a koji je odan Kijevu.

- Po svjedočanstvima stanovnika, ponovno su u tijeku bombardiranja u smjeru nuklearke Zaporižje... Razmak između ispaljivanja granate i pogotka su tri do pet sekundi, dodaje se u poruci.

Okupatorske vlasti koje je postavila Rusija u zonama koje je okupirala u toj oblasti optužile su ukrajinske snage da su odgovorne za napade.

- Energodar i nuklearka Zaporižje ponovno su pod vatrom Zelenskijevih militanata, objavio je na Telegramu pripadnik proruske vojne i civile uprave Vladimir Rogov. Projektili su pali "u zone koje se nalaze na obalama Dnjepra i u elektrani", rekao je, ne navodeći podatke o žrtvama ni šteti.

Dnjepar razdvaja zone pod kontrolom Rusa od onih pod kontrolom Ukrajine. Zbog napada na Zaporižje u četvrtak se sastalo Vijeće sigurnosti UN-a.

U prvim napadima 5. kolovoza pogođen je transformator visokonaponskog dalekovoda zbog čega je automatski zaustavljen 3. reaktor i pokrenuti pričuvni generatori. U napadima u četvrtak oštećeni su crpna stanica i uređaji za mjerenje razine radijacije.

Ukrajinske vlasti pozivaju na demilitarizaciju zone i povlačenje ruskih vojnika. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je Rusiju da provodi "nuklearnu ucjenu":

- Latvija je službeno prozvala Rusiju kao državu koja je sponzor terorizma. Radimo na tome da cijeli svijet učini isto. To je istina. I to će se dogoditi. Nakon svega što su okupatori učinili u Ukrajini, može postojati samo jedno stajalište prema Rusiji - to je teroristička država. I s toga gledišta, treba odrediti stajalište prema građanima Rusije. Hvala Češkoj Republici, baltičkim državama i drugim europskim zemljama koje su dovele na službenu razinu pitanje viza za Europsku uniju za državljane terorističke države, poručio je Zelenski.

(Vijesti.ba / HRT)

Izdvajamo