9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

13.08.2022 / 20:25 KORONAVIRUS - Dnevni presjek

U Srbiji smanjen broj zaraženih: Od posljedica virusa korona preminulo 14 osoba

U Srbiji smanjen broj zaraženih: Od posljedica virusa korona preminulo 14 osoba
Foto: Agencije

Od posljednjeg presjeka stanja u Srbiji, na korona virus su testirane 13.072 osobe, od kojih su 5.255 pozitivne.

Na respiratorima je 27 pacijenata, a hospitalizovano je 680 osoba.

Pored naglog broja novozaraženih, ni u ovom, kao ni u prethodnim talasima, nisu izostali novi, neuobičajeni simptomi koji prate virus. Tako sada, sudeći prema riječima stručnjaka i epidemiologa, veliki broj zaraženih pored već poznatih, osjeća još jedan, potpuno nov i nekarakterističan simptom za ovu bolest uslijed kog će fizioterapeuti da profitiraju, ako se nastavi ovako.


Novi talas korone je osim povećanog broja zaraženih donio i novi simptom – bol u leđima. Fizioterapeuti imaju pune ruke posla, a na masažu trebate da čekate i do nekoliko dana.

Naime, kako je nedavno objasnio doktor i državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek, simptomi kod trenutno inficiranih koronom traju kraće, i sada se uglavnom zadržavaju u gornjem respiratornom traktu, dok je najnoviji simptom koji je primjetan – bol u leđima, sve začudio, piše Blic.

– Takozvanoj lepezi simptoma nema kraja. Ljudi se sada žale na gušobolju, kašalj, malaksalost, dok kod djece imamo i javljanje dijareje. Novo je da se kao simptom sada pojavio i bol u leđima na koji se žali dosta pacijenata – kazao je doktor Đerlek.

(Vijestio.ba)

Izdvajamo