10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

15.08.2022 / 11:50 Ljepota i Zdravlje - Istarživanje

Kofein u trudnoći može da utiče na motorički razvoj bebe

Kofein u trudnoći može da utiče na motorički razvoj bebe
Foto: Ilustracija

Godinama se vodi polemika da li je kofein štetan za trudnice i u kolikoj mjeri bi trebalo da ga konzumiraju.

Dok jedan dio stručne javnosti dozvoljava unos kafe i uopšte kofeina u ograničenim količinima, drugi dio je vrlo striktan i tvrdi da bi trudnice trebalo da izbjegavaju sve što sadrži kofein.

Prema podacima National Health Service-a trudnice ne bi trebalo da konzumiraju više od 200 mg kofeina dnevno što je ekvivalent dvije šoljice kafe.

Međutim, nova japanska studija upozorava da ispijanje kafe u toku trudnoće može da utiče na sposobnost djeteta da puzi ili hoda u dobi do jedne godine, piše The Daily Mail.

Istraživači sa Fakulteta Hokaido u Japanu tvrde da djeca majki koje piju samo tri šoljice kafe dnevno imaju 1.11 puta veći rizik od kašnjenja u motoričkom razvoju u dobi od 12 mjeseci. Iako je opšte poznato da neke životne navike, uključujući pušenje i pijenje alkohola tokom trudnoće, utiču na razvoj djeteta, još uvijek nije postignut konsenzus o učincima konzumiranja kofeina.

"Trebalo bi da ograničite unos kofeina čak i onda kada pokušavate da ostanete u drugom stanju", savjetuju stručnjaci i dodaju:

"Prekomjeran unos kofeina povezan je s povećanim rizikom od pobačaja i malom porođajnom težinom."

(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo