8°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C

15.08.2022 / 15:09 Ekonomija - Premijer FBiH

Novalić: Općina Travnik dobro koristi transfere novca s federalnog nivoa

Novalić: Općina Travnik dobro koristi transfere novca s federalnog nivoa
Foto: FENA
Federalni premijer Fadil Novalić prilikom današnje posjete Travniku izjavio je da Federalna vlada prati realizaciju nekoliko važnih projekata u toj općini i Srednjoboanskom kantonu.

- Jedan od njih je svakako Škola; to je bila velika neriješena rana u Travniku, ali se projekat završava i koliko vidim, djeca se useljavaju već u septembru, što je znak da smo zajedno mi, općina Travnik i Kanton uspjeli u tom velikom projektu - izjavio je Novalić.

Kao drugi, naveo je jedan od najvećih regionalnih projekata u vodosnabdijevanju Plava voda, čiji tok realizacije također zanima Vladu FBiH.

- Treće, svakako imamo transfere nižim nivoima vlasti i znamo da ih općina Travnik naročito dobro koristi za poboljšanje infrastrukture – komunalne, vodovodne, putovne – Novalićeve su riječi.

Uime Vlade FBiH, on je izrazio zadovoljstvo jer se novac s federalnog nivoa, koji dolazi na ovo područje, koristi izvanredno na dobrobit svih građana, kako je kazao premijer Federacije BiH.

Načelnik Općine Kenan Dautović rekao je da bi današnja posjeta federalnog premijera bila vijest da se ne radi o redovnim aktivnostima jer je za Dautovićevog mandata, ovo već treća radna Novalićeva posjeta Srednjobosanskom kantonu odnosno Travniku.

- Uvjeravam svakog da se ne radi o predizbornoj priči već o redovnoj pažnji Vlade FBiH Srednjobosanskom kantonu, a posebno općini Travnik - Dautovićeve su riječi.

Osim tema o kojima je premijer govorio, on ističe da je tokom današnje posjete bilo riječi o još jednoj vrlo važnoj temi koja se tiče sadašnjosti a još više budućnosti – radno-poslovnim zonama na ovom području.

- Premijera smo upoznali o napretku u vezi s radno-poslovnom zonom Bazimica, kao i o zoni Polje, a tražili smo dodatnu urgenciju za rješavanje određenih nejasnoća kad je riječ o radno-poslovnoj zoni Heljdovi (bivša kasarna Slimena). Mislimo da je to izuzetno važno jer pored stvaranja ambijenta i rješavanja problema građana općine Tzravnik, mislimo da je stvaranje uvjeta za zapošljavanje naš primarni zadatak u budućnosti - kazao je načelnik općine Travnik.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo