8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

16.08.2022 / 13:40 Svijet - London

Assangeovi advokati tuže CIA zbog navodne špijunaže

Assangeovi advokati tuže CIA zbog navodne špijunaže
Foto: Arhiv
Advokati osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža podnijeli su tužbu protiv američke Centralno-obaveštajne agencije (CIA) i njenog bivšeg direktora Majka Pompea, ...

... tvrdeći da je služba snimala njihove razgovore i kopirala podatke sa njihovih telefona i računara.

Tužbi su se pridružila i dvojica novinara Amerikanaca, a advokati tvrde da je CIA prekršila ustavnu odredbu u Sjedinjenim Američkim Državama o zaštiti poverljivih razgovora sa Asanžom, koji je Australijanac, prenio je Gardijan.

U tužbi se navodi da je CIA radila sa firmom za obezbeđenje koju je ugovorila ambasada Ekvadora u Londonu, gde je Asanž u to vreme boravio, kako bi špijunirala osnivača Vikiliksa, njegove advokate, novinare i ostale sa kojima se Australijanac sastajao.

Asanž se suočava sa ekstradicijom iz Velike Britanije u SAD, gdje se tereti za kršenje američkog zakona o špijunaži objavljivanjem američkih vojnih i diplomatskih dosijea 2010. godine, a u vezi sa ratovima u Afganistanu i Iraku.

Advokat iz Njujorka Robert Bojl, koji zastupa podnosioce tužbe rekao je da navodno špijuniranje Asanžovih advokata znači da je pravo osnivača Vikiliksa na pravedno suđenje "sada ukaljano, ako ne i uništeno".

"Moraju uslijediti sankcije, čak i odbacivanje optužbi ili povlačenje zahtjeva za izručenje kao odgovor na ove evidentne neustavne aktivnosti ", rekao je Bojl novinarima.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo