18°C
Mostar 17°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

16.08.2022 / 13:47 Rat u Ukrajini - Jurij Ševčuk

Kazna za rusku rock zvijezdu zbog kritikovanja Putina

Kazna za rusku rock zvijezdu zbog kritikovanja Putina
Foto: Agencije

Ruska rock zvijezda Jurij Ševčuk kažnjena je u Rusiji zbog osude ofanzive na Ukrajinu i kritike na račun predsjednika Vladimira Putina tokom koncerta.

Ruski sud proglasio je pjevača krivim za „javnu akciju usmjerenu na diskreditovanju ruskih oružanih snaga“ i osudio ga na novčanu kaznu od 50.000 rubalja (oko 800 eura), navela je pres služba suda.

Muzičar (65) je 18. maja, pred svojom publikom pjevao stihove – „otadžbina ne smije da bude stalna predsjednikova ulizica“.

„Sada se ljudi ubijaju u Ukrajini, zašto? Naši momci ginu u Ukrajini, zašto?“, „Zbog Napoleonovih planova našeg Cezara“, dodao je Ševčuk.

Pjevač, koji nije bio danas na sudu zbog karantina zbog koronavirusa, poslao je pisanu izjavu preko svog advokata Aleksandra Peredruka u kojoj je istakao da je „uvijek bio protiv rata svuda u svijetu“.

„Svi problemi i sve teškoće političke prirode izmedju država i naroda moraju da se rješavaju diplomatskim kanalima“, dodao je on.

Ševčuk, vođa rock grupe DDT, veoma poznate u bivšem SSSR-u, godinama osuđuje uticaj Vladimira Putina. Prije Putinove ere, Ševčuk se istakao kampanjom protiv rata u Čečeniji od 1994. do 1996. godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo