18°C
Mostar 18°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

16.08.2022 / 16:34 Politika - Komentar o vojsci

Dodik: Njemačka ne može da ima povjerenje Srba i RS

Dodik: Njemačka ne može da ima povjerenje Srba i RS
Foto: Vijesti.ba
Komentarišući jučerašnji dolazak njemačkih vojnika u BiH u sastavu operacije Altea, Dodik je rekao da Srbi ne odlučuju o tome ko čini taj sastav, ne mogu ništa da urade i mogu samo da imaju svoje mišljenje.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da Njemačka ne može u BiH da ima povjerenje Srba i RS, imajući u vidu ranije usvojenu rezoluciju u Bundestagu, koja govori da treba promijeniti politički sistem i sve koncentrisati na nivou BiH, te ukinuti entitete.

"Imajući u vidu, pogotovo u posljednje vrijeme, politiku Njemačke koja se odrazila kroz pitanja njihove rezolucije u Bundestagu koju su donijeli, mi ne možemo da imamo povjerenje u tu vojnu strukturu i da je ovo isključivo vezano za taj segment. Imajući u vidu da je tom rezolucijom Bundestaga rečeno da se zadire u ustavno-pravni poredak, to je tipično miješanje u stvari jedne zemlje", rekao je Dodik danas u Novom Gradu.

On je istakao da je protiv dolaska njemačkih vojnika u BiH, "ako to nešto znači, ali očigledno ne može da zaustavi".

"Ukazivaćemo na ove sve momente i elemente zašto sam protiv. Njemačka ovdje, ne samo zbog istorijskih, nego i aktuelnih pristupa BiH, apsolutno ne može da ima povjerenje nas Srba i Republike Srpske, imajući u vidu ranije usvojenu rezoluciju u Bundestagu, koja govori o tome da treba promijeniti politički sistem i treba sve koncentrisati na nivou BiH, ukinuti entitete i mi ne možemo da imamo povjerenje i da damo podršku takvoj politici Njemačke i njenom prisustvu ovdje", rekao je Dodik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo