°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

16.08.2022 / 17:54 Politika - Reakcije

Turković ambasadi Rusije: BiH je partner NATO-a i kandidat za članstvo

Turković ambasadi Rusije: BiH je partner NATO-a i kandidat za članstvo
Foto: Vijesti.ba

Bosna i Hercegovina je država partner Sjevernoatlanskog saveza (NATO) i kandidat za članstvo u Alijansi.

Poručila je to danas ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Ona navodi da je Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine propisano da će institucije Bosne i Hercegovine, u okvirima svojih nadležnosti, provesti aktivnosti potrebne za prijem u NATO. Bosna i Hercegovina svake godine dostavlja NATO Program reformi kojima ispunjava uvjete za članstvo.

- Te odluke su donesene u demokratskoj proceduri, u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, uz saglasnost svih u Bosni i Hercegovini! Niti jedna od tih odluka nije nametnuta, niti je stavljena van snage. Naprotiv, navodi Turković i dodaje:

- Čak je i Ruska Federacija dala saglasnost na Zakon o odbrani BiH kojim je to propisano, a bivši ruski ambasador u BiH je bio član Komisije za reformu odbrane BiH.

Ona navodi kako NATO u Bosni i Hercegovini nisu „okupatorske trupe“, kao što tvrdi Ambasada Rusije u BiH u svom komentaru koji je objavljen na društvenim mrežama.

- Naprotiv, uloga NATO snaga i NATO štaba u Bosni i Hercegovini je doprinos miru i u skladu je sa zahtjevom bh. vlasti, te je utemeljena i u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Od Ruske Federacije, kao i od svih država, koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, očekujemo da se suzdrži od bilo kakvih izjava koje ne doprinose miru i stabilnosti, uključujući i spominjanje neidentificiranih „provokacija“, te očekujemo da podrže funkcioniranje države u skladu sa Ustavom i zakonima, a u interesu građana, kaže Turković i zaključuje:

- Upravo ovakvi komentari su, svojevrsna potvrda, da itekako ima razloga da se zadrži međunarodno vojno prisustvo u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa interesom i podrškom građana Bosne i Hercegovine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo