9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

16.08.2022 / 18:21 BiH - Saopćenje

Grad Banja Luka se pridružio inicijativi 'Opštine bez brana'

Grad Banja Luka se pridružio inicijativi 'Opštine bez brana'
Foto: FENA

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković potpisao je danas deklaraciju "Opštine bez brana", nakon sastanka sa predstavnicima Centra za životnu sredinu koji je članica Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Stanivuković se time obavezao da grad Banja Luka neće izdati nikakvu koncesiju, dozvolu ili preporuku za izgradnju brana ili hidroelektrana na teritoriji te opštine bez konsultacija sa građanima.

Gradska vlast je ovim potpisom iskazala jasnu političku volju da se stavi u službu zaštite sadašnjih i budućih generacija i njihovih prava na vodu i kvalitetnu životnu sredinu.

Stanivuković je izjavio da potpisivanje te deklaracije predstavlja potvrdu strateškog opredjeljenja Grada Banje Luke da sačuva svoju prirodu i svoja prirodna bogatstva, a prije svega da sačuva Vrbas kao simbol grada.

- Svakom izgradnjom brane narušava se prirodan riječni tok, što može uništiti biljni i životinjski svijet, stoga je naša obaveza da pokažemo odgovornost i na ovaj način zaštitimo ono što imamo, posebno u eri sveopšteg neodgovornog ophođenja prema prirodi - poručio je Stanivuković.

Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu je podsjetila da se Grad Banja Luka već dva puta u prethodnom periodu izjasnio da je protiv izgradnje planiranih velikih hidroelektrana na rijeci Vrbas.

- Prema Prostornom planu Republike Srpske, kanjon i klisura Vrbasa su planirani da budu zaštićeno područje i Centar za životnu sredinu planira da pokrene inicijativu za ovim vidom formalne zaštite i nadam se da ćemo u realizaciji ovih planova opet dobiti podršku grada. Proglašenjem zaštićenog područja trajno bismo zaštitili ovu rijeku - rekla je Ivanić.

Ranije su u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i Narodnoj skupštini RS usvajanjem Deklaracije o zaštiti rijeka BiH, poslanici potvrdili ono na što ekološka aktivistička zajednica decenijama upozorava - Male hidroelektrane su štetni projekti i njihova realizacija mora biti zaustavljena.

Korak ka zaustavljanju ovih projekata napravljen je i novim Zakonom o obnovljivim izvorima energije RS koji više ne predviđa poticaje za hidroelektrane snage veće od 150 kW, a koji je usvojen u februaru ove godine.

Početkom avgusta ove godine u Federaciji BiH je stupio na snagu Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, kojim se obustavlja izdavanje energetskih dozvola za mHE do i uključivo 10 MW bez kojih se ovi objekti zakonski ne mogu graditi.

Sa gradom Banja Luka, u Bosni i Hercegovini ukupno je 12 opština i gradova potpisalo Deklaraciju "Opštine bez brana", saopćeno je iz Centra za životnu sredinu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo