8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

19.08.2022 / 13:04 Muzika i Film - SFF-UNESCO

Kroz kinematografiju i umjetnost progovoriti o kritičnim temama današnjice

Kroz kinematografiju i umjetnost progovoriti o kritičnim temama današnjice
Foto: FENA

Organizatori Sarajevo Film Festivala objavili su da je ovogodišnji festival još jednom pokazao snagu koju posjeduje u predstavljanju kreativnog duha Sarajeva i Bosne i Hercegovine, te odlučnost da se kroz kinematografiju i umjetnost progovori o kritičnim temama današnjice.

Navode da festivalske sesije poput one s mladima fokusirane na borbu protiv govora mržnje, koja je organizirana zajedno s Institutom KULT, i CineLink razgovora o prikazima onih koji su prisiljeni da bježe iz svojih domovina u savremenoj kinematografiji, organiziranog u saradnji sa UNHCR-om, doprinose jačanju razumijevanja današnjeg svijeta i važnosti pripovijedanja za borbu protiv stereotipa i diskriminacije.

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Macdonald izjavila je da se, od samog svog početka, Sarajevo Film Festival zalaže za otpornost, slavljenje različitosti i važnosti pripovijedanja u suočavanju s neprilikama.

- Prekrasno je vidjeti da značaj i utjecaj Festivala raste svake godine. Sesije s mladima usmjerene na borbu protiv govora mržnje nikad nisu bile relevantnije, kao ni priče o ljudskim pravima prikazane u ovogodišnjoj selekciji filmova. Počašćena sam što su Ujedinjene nacije doprinijele ovogodišnjem Srcu Sarajeva za najbolju režiju, posvećeni jačanju našeg partnerstva s Festivalom i u budućnosti - rekla je Macdonald.

Direktor Festivala Jovan Marjanović istakao je kako su ponosni što Sarajevo Film Festival nastavlja biti pokretačka snaga sa svojim različitim aktivnostima, uključujući Sarajevo grad filma, te što su ove godine proširili saradnju s Ujedinjenim nacijama u Bosni i Hercegovini.

Dodao je da Sarajevo Film Festival dijeli iste vrijednosti Ujedinjenih nacija i da se raduju nadogradnji zajedničkih aktivnosti.

Šef UNESCO Antenna ureda u BiH Siniša Šešum poručio je da SFF već skoro tri decenije slavi izvrsnost u kinematografiji i podižu je na svjetskoj razini.

- Ovaj zajednički poduhvat vrijednog rada i kreativnosti je prepoznao i UNESCO i čast nam je što se Sarajevo pridružilo UNESCO-ovoj Mreži kreativnih gradova – Grad filma, otvarajući nove puteve za međunarodna partnerstva. Kao partner grada i Festivala od njegovog prvog dana, UNESCO će nastaviti podržavati urbani razvoj Sarajeva vođen kreativnošću, i promociju kulturne raznolikosti kroz bogatu filmsku tradiciju i kulturno nasljeđe Bosne i Hercegovine - zaključio je Šešum.

Sarajevo je službeno postalo UNESCO Grad filma 2019., pridruživši se tako globalnoj mreži kreativnih gradova i obavezujući se da će film i kreativnost biti ključni pokretači kulturnog, ekonomskog i društvenog razvoja grada.

Večerašnjom dodjelom nagrada u Narodnom pozorištu svečano će biti zatvoren 28. Sarajevo Film Festival, saopćili su organizatori.

(Vijestiba / FENA)

Izdvajamo