15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

19.08.2022 / 14:25 Politika - Reakcije

Turković: Vlada RS-a preko Tegeltije blokira prestanak ovisnosti BiH o ruskom plinu

Turković: Vlada RS-a preko Tegeltije blokira prestanak ovisnosti BiH o ruskom plinu
Foto: Vijesti.ba

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik iznio je jučer nakon sastanka sa ruskim ambasadorom u BiH na kojem opet nije bilo nikakvih državnih obilježja i niz neistina...

... u vezi sa projektima izgradnje plinovoda, stoji u reakciji ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković.

Reagovanje prenosimo u nastavku.

"Dodik je ustvrdio da „Bošnjaci u Vijeću ministara BiH nisu htjeli glasati o tome“. Što je apsolutno izvrtanje teza. Dodik je prešutio pravu stranu priče. A, to je da Vlada RS, preko predsjedavajućeg VM BiH Zorana Tegeltije, blokira projekt izgradnje južne interkonekcije putem koje bi BiH prestala biti ovisna o ruskom plinu!

Naime, na jednoj od nedavnih sjednica Vijeća ministara BiH Tegeltija je predložio da se u jednoj odluci glasa za izgradnju plinovoda prema jugu i izgradnju novog plinovoda prema Srbiji. Takav način odlučivanja je apsolutno neprihvatljiv iz više razloga, a i Ured za zakonodavstvo je upozorio na na niz pravnih propusta u navedenom predlogu.

Međutim, postoji suštinska razlika između ova dva projekta – jedan, južna interkonekcija kojom bi BiH mogla dobijati plin iz drugih izvora, a ne samo iz Rusije, ima sve saglasnosti i pozitivna mišljenja te jasnu osnovu i interes za BiH.

Dok, drugi, novi plinovod prema Srbiji, još nema niti jedne saglasnosti, niti su ispoštovane procedure predlaganja, niti za njega ima dokazana potreba.

Južna interkonekcija je od suštinskog značaja za daljnji razvoj distributivne mreže u BiH, kao i za sigurnost snabdijevanja gasom čitave BiH.

Sigurnost snabdijevanja podrazumijeva osiguravanje dva ulaza prirodnog gasa u BiH čime će se moći u svakom trenutku odgovoriti na potrebe potrošača u prirodnom gasu te anulirati bilo kakve ucjene na postojećem pravcu snabdijevanja, kojima smo bili svjedoci proteklih godina.

Također, realizacijom projekta bi se omogućio i pristup većem broju izvora snabdijevanja, odnosno pristup izvorima gasa iz LNG terminala Krk (HR), Kaspijske regije (TANAP – Transanadolijski gasovod, TAP – Transjadranski gasovod i IAP – Jonsko-jadranski gasovod), gasnih čvorišta EU (Alžirski, Norveški, itd.), te pristup skladištima gasa u regiji.

S druge strane, novi istočni gasovod prema Srbiji nema pribavljene saglasnosti niti je dokazan osnov niti interes za Bosnu i Hercegovinu da gradi novi veliki plinovod prema Srbiji, odnosno prema ruskom izvoru plina.

Bojim se da Dodik pričom o novom plinovodu prema Srbiji nema iskrene namjere izgradnje, već samo blokiranje projekta kojim će se umanjiti ovisnost BiH od Rusije!"

(Vijesti.ba)

Izdvajamo