17°C
Mostar 18°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

19.08.2022 / 15:51 Politika - Poruka Čoviću

Nikšić: Teritorijalna organizacija ne znači isto što i etnička dominacija

Nikšić: Teritorijalna organizacija ne znači isto što i etnička dominacija
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić reagovao je na izjave lidera HDZ-a Dragana Čovića o teritorijalnoj reorganizaciji Bosne i Hercegovine.

“Ko o čemu pred izbore, milioneri i profiteri o ratu i merhametu, velikim ideologijama i etničkim entitetima.

Draganu Čoviću treba biti jasno da pojam teritorijalna organizacija ne znači isto što i etnička dominacija. Da, slažem se da nam treba i teritorijalna reorganizacija, da nemamo stotinu ministara, 13 premijera i 11 zdravstvenih sistema. Treba nam ustroj države koja može služiti građanima, a ne političkim oligarhijama SDA, HDZ i SNSD. Vidjeli smo kako SDA i HDZ reorganizuju sistem na primjeru MUP-a HNK. Kako lako i jednostavno dogovore podjelu političke kontrole po stranačkoj liniji.

Zanima me, ulaze li u plan teritorijalne reorganizacije i dijelovi Njemačke i Skandinavije gdje su Čović i HDZ valjda “strateški” naselili desetine hiljada Hrvata iz Bosne i Hercegovine? Isto je i sa Bošnjacima, Srbima i svima drugima. Otišli su u te zemlje gladni i hljeba i kruha, ali siti isprazne priče, odglumljenih predizbornih sukoba i potpuno autentičnog postizbornog čerečenja javnih dobara i resursa, sve uz brz i lagan dogovor HDZ-SDA-SNSD.

Dosta je više izmišljanja kriza kako biste sakrili nesposobnost da riješite ijedan stvarni, životni problem ljudi.

Na kraju da kažem da i SDP BiH priprema opsežan prijedlog ustavnih i izbornih reformi kojim bi se osigurala prava svima, a ne bi se uskratila nikome. Naravno, to radimo uporedo sa pripremom opsežnog programa u kojem nudimo rješenja za katastrofalno egzistencijalno stanje u koje su nas doveli teritorijalni reformatori, otcjepitelji i profiterski monoliti”, stoji u reakciji.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo