8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

19.08.2022 / 20:23 Politika - Bećirović poručio

Svaka Čovićeva prijetnja rezultira novim autobusom građana koji bježe na Zapad

Svaka Čovićeva prijetnja rezultira novim autobusom građana koji bježe na Zapad
Foto: Vijesti.ba
Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine reagovao je na najnovije prijetnje ...

... predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića o teritorijalnoj reorganizaciji.

Oboriti prijedloge

- Dragan Čović, u svojstvu delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, i HDZ BiH, kao parlamentarna stranka, imaju pravo predložiti izmjene Ustava Bosne i Hercegovine. Mi, na drugoj strani, imamo pravo, ali i obavezu oboriti sve prijedloge HDZ-a BiH ili bilo koje druge političke stranke, a koji uvode diskriminaciju i idu na štetu države Bosne i Hercegovine i njenog demokratskog razvoja - izjavio je Bećirović.

On je istakao kako nevladina organizacija HNS u okviru svog djelovanje može donositi razne zaključke, ali da oni nikada neće postati dio političkog sistema Bosne i Hercegovine.

Protiv građana

- Draganu Čoviću mora biti jasno kako je prošlo vrijeme ultimatuma. Zaboravi na to! S nama neće razgovarati, a kamo li pregovarati, o bilo kakvoj teritorijalnoj reorganizaciji Bosne i Hercegovine koja će voditi stvaranju trećeg entiteta. Bilo kakvo neustavno djelovanje Dragana Čovića i HDZ-a BiH povlači pitanje krivične odgovornosti - rekao je Bećirović.

Upozorava da je pozivanje na institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju opasna prijetnja stabilnosti države i njenom pravnom poretku.

- Ovakve izjave su direktno usmjerene protiv građana za čije interese se Čović i HDZ-e navodno zalažu. Čović i HDZ bi morali postati svjesni da je direktni rezultat svake njihove prijetnje jedan novi autobus građana Livna, Širokog Brijega ili Gruda koji napuštaju svoje rodno mjesto. Jednak je slučaj sa sinhronizovanim huškačkim porukama drugih vođa režimskih stranaka, čija svađalačka politika je opustošila našu domovinu, a našim vrijednim ljudima, stručnjacima i mladim građanima u naponu snage naselila Njemačku, Skandinaviju i druge sigurne, stabilne demokratske države - zaključio je Bećirović.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo