8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

19.08.2022 / 22:06 BiH - Civilna zaštita KS

Preduzeti mjere zaštite od kiše, grada i vjetra

Preduzeti mjere zaštite od kiše, grada i vjetra
Foto: Arhiv
Kantonalna uprava civilne zaštite Sarajevo poziva pravne subjekte i građane da odmah preduzmu mjere zaštite od padavina, grada i vjetra.

- Obzirom da se očekuju obilniji pljuskovi sa jakom grmljavinom koji mogu lokalno usloviti bujične poplave, udare vjetra i grada, preporučujemo svim pravnim i fizičkim subjektima, da odmah, u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od kišnih padavina, grada i vjetra - naglašavaju iz Uprave.

Potrebno je pripremiti adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene kišne padavine radi efikasnijeg i bržeg reagovanja svih subjekata u sistemu zaštite i spašavanja.

Ističu da je važan sveobuhvatan odgovor na potencijalne izazove i prijetnje od poplava, grada i vjetra, kako bi se izbjegle velike materijalne štete, kao i moguće povrede i ljudske žrtve.

Obaveza je prijaviti  opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, o čemu treba obavijestiti Kantonalni operativni centar  civilne zaštite na  broj telefona 121, koji je u funkciji neprekidno, tokom 24 sata, prenosi  Služba za protokol i press KS.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo