3┬░C
Mostar 9┬░C
Tuzla 4┬░C
Banja Luka 3┬░C
Biha─ç 2┬░C
Powered by Dark Sky

25.08.2022 / 08:26 Li─Źnost dana - Li─Źnost dana

ADMIR GRELJO - FENOMENALAN USPJEH

ADMIR GRELJO - FENOMENALAN USPJEH
Foto: Vijesti.ba

Fenomenalne vijesti dolaze nam sa Univerziteta u Baselu: profesor Admir Greljo od februara naredne godine preuzima poziciju docenta za oblast Teorijske fizike ─Źestica i kosmologije!

Ovaj veliki uspjeh još ve─çim ─Źini ─Źinjenica da je izborni proces bio izuzetno kompetitivan.

Profesor Greljo je jedan od osniva─Źa Asocijacije za napredak nauke i tehnologije te koristimo ovu priliku da mu ─Źestitamo i po┼żelimo mnogo uspjeha na novoj poziciji, saop─çila je Asocijacija za napredak nauke i tehnologije.

Admir Greljo ro─Ĺen je 1989. godine u Trebinju. Sve do ljeta 1992. godine, kada je po─Źetkom rata u Bosni i Hercegovini s porodicom protjeran iz svog doma, ┼żivio je u Gacku. Prolje─çe 1993. godine do─Źekao je u Mostaru, gdje je po─Źelo njegovo drugo djetinjstvo. U tom za njega posebnom gradu završio je osnovno obrazovanje.

Studirao je na Univerzitetu u Sarajevu.

- Moje kolege su se obrazovale na najpresti┼żnijim svjetskim univerzitetima, a ja s ponosom isti─Źem svoj Univerzitet u Sarajevu na kojem sam stekao zvanje teorijskog fizi─Źara.

Doktorirao je na Univerzitetu u Ljubljani 2014. godine. Potom je obavljao postdoktorsko istra┼żivanje na Institutu za fiziku Univerziteta u Cirihu i Institutu za fiziku Univerziteta Johannes Gutenberg u Mainzu. Od 2018-2020 radio je kao viši nau─Źni saradnik u CERN-ovom Odsjeku za teorijsku fiziku. Od 2020. godine dr┼żi profesorsko zvanje SNSF Eccellenza na Institutu za teorijsku fiziku Univerziteta u Bernu, gdje je osnovao svoju prvu istra┼żiva─Źku grupu.

Greljovi istra┼żiva─Źki interesi pokrivaju širok spektar tema iz fizike ─Źestica i kosmologije. On istra┼żuje teorijske osnove za nove fizi─Źke fenomene koji se mogu otkriti u sadašnjim i budu─çim visokoenergetskim sudara─Źima, kao što je Veliki hadronski sudara─Ź u CERN-u. Njegov istra┼żiva─Źki projekat koji finansira SNSF ima za cilj da razumije zašto se elementarne ─Źestice materije repliciraju u tri generacije i zašto imaju tako neobi─Źne mase.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo