10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

08.09.2022 / 12:29 Regija - Zagreb

Erdogan s Milanovićem: BiH je platila ceh za cjelovitost, to više niko ne smije

Erdogan s Milanovićem: BiH je platila ceh za cjelovitost, to više niko ne smije
Foto: Vijesti.ba

Turski predsjednik Redžep Tayyip Erdogan sastao se u Zagrebu sa predsjednikom RH Zoranom Milanovićem.

Sastanak Erdogana i Milanovića trajao je duže nego što je najavljeno, a jedna od glavnih tema sastanka je bio i izborni zakon u BiH.

Na pitanje novinara o situaciji u BiH, Deytonskom sporazumu i odlukama Visokog predstavnika, Milanović je rekao kako su njegovi stavovi poznati i da su to "gole činjenice", da su Hrvati konstitutivan narod i da moraju imati svoja prava.

"Bio sam kritičan prema ulozi Visokog predstavnika i mislim da je izabran bez suglasnosti svih članova, dakle neregularno", rekao je Milanović i dodao:

- Učini li nešto moraju reći da sam njime zadovoljan.

"Ne znam šta će biti na izborima u BiH, ja sam od sebe dao sve što sam mogao i nadao sam se i da će i drugi dati nešto, a Visoki predstavnik do sada nije dao ništa, a sada je mjesec dana do izbora", naglasio je Milanović.

Erdogan je rekao da je detaljno razgovara s čelnicima BiH, a problem vidi u Daytonskom sporazumu koji "nije riješio problem BiH. Puno sam razgovarao u to vrijeme s Alijom Izetbegovićem, nije bio zadovoljan ali je morao potpisati taj sporazum zbog mira, rekao je.

"Odluke moraju donijeti sami čelnici u BiH. Postoje određeni mehanizmi koji su mogući i mi se svakako moramo češće čuti i dogovarati i nakon izbora. Cjelovitost BiH je vrlo važna i BiH je za to platila veliki ceh kojeg više nitko ne bi smio platiti", naglasio je Erdogan dajući do znanja da je Turska protiv nametanje odluke.

Dodao je da se nakon izbora odnosno trebaju popravljati i kroz trilateralne susrete uz učešće Turske.

Nakon Pantovčaka, Erdogan i Milanović sudjelovat će na otvorenju Islamskog kulturnog centra Sisak, a nakon toga idu na Hrvatsko-turski privrednk forum u Zagrebu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo