1°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

13.09.2022 / 10:54 Muzika i Film - Sarajevo

Dodjela nagrada i tri dokumentarca obilježit će posljednji dan AJB DOC-a

Dodjela nagrada i tri dokumentarca obilježit će posljednji dan AJB DOC-a
Foto: FENA

Program posljednjeg dana 5. AJB DOC Film Festivala obilježit će tri sjajna dokumentarca, kao i dodjela nagrada.

Prvi film, na programu posljednjeg dana 5. AJB DOC-a je "Kuća od trnja" danskog reditelja Simona Lerenga Wilmonta koji publiku vodi u utočište za djecu privremeno odvojenu od roditelja, smješteno u ratom iscrpljenom i osiromašenom kutku istočne Ukrajine.

Kroz priču troje djece, čija će sudbina ovisiti o odluci o povratku porodici ili preseljenju u novi dom, dok im grupa predanih socijalnih radnika pruža trenutke radosti i predaha u djetinjstvu koje su gotovo sasvim izgubili, Simon Lereng Wilmont donosi dirljivu priču o nevidljivim posljedicama koje rat ima na društvo. Film će biti prikazan u 16.30 sati u Cineplexxu.

- Već u 18 sati, također u Cineplexxu, možete gledati film "Moj drugi dom" autorice Emilie Beck, koja donosi nesvakidašnju priču o Priyangiki koja je usvajanje uvijek smatrala greškom. Iako je uvijek čeznula za biološkom porodicom, pronalazak majke nije joj donio duševni mir za kojim je tragala. Ma koliko bolne bile, tajne njene prošlosti i procesa usvajanja postaju jedino što joj daje nadu da će o oblikovanju svog identiteta moći odlučivati sama - navodi se.

Nakon toga, u 19.30 sati u Bosanskom kulturnom centru (BKC), bit će upriličena ceremonija dodjele nagrada i zatvaranje Petog AJB DOC Film Festivala.

- Festival će zatvoriti film "Nepoznato o poznatima: Miroslav Ćiro Blažević" Irine Škorić koji će biti prikazan u okviru selekcije AJB Prikazuje, a bavi se sportskim fenomenom Ćire Blaževića i nepoznatim detaljima iz njegovog života - saopćila je Aljazeera Balkans.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo