10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

13.09.2022 / 13:25 Muzika i Film - Zagreb

'Sigurno mjesto' Jurja Lerotića hrvatski je kandidat za nagradu Oscar

'Sigurno mjesto' Jurja Lerotića hrvatski je kandidat za nagradu Oscar
Foto: Vijesti.ba

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika odabralo je debitantski film "Sigurno mjesto" Jurja Lerotića za hrvatskog kandidata za 95. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.

Režiju i scenarij potpisuje Juraj Lerotić, koji je i glavni glumac, a još glume Goran Marković te Snježana Sinovčić Šiškov.

"Sigurno mjesto" temelji se na osobnom iskustvu autora Jurja Lerotića, a progovara o iznenadnom pokušaju suicida koji otvara procijep u svakodnevici tročlane obitelji. Njihov život mijenja se iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja se zbiva unutar kratkog perioda i reducirana je na ono najakutnije - spasiti bližnjega.

Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Marko Ferković, scenografkinja Jana Plećaš, a kostimografkinja Katarina Pilić, javlja Hina.

"Sigurno mjesto" nastao je u produkciji tvrtke Pipser. Producentica Miljenka Čogelja zahvalila je HDFD-u na odluci. "Iako je riječ o filmu koji nas suočava s teškom temama kao što su suicid, mentalna bolest i nemoć bolesnika, obitelji i sustava pred bolešću, to nije glavna tema filma - ono što je u njemu dominantno su podrška obitelji i neizmjerna ljubav između dva brata", rekla je.

Hrvatski su koproducenti Zelena zraka, a film je nastao u suradnji sa slovenskom produkcijom December i uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije te Slovenskog filmskog centra.

Film je već osvojio niz nagrada: na 75. filmskom festivalu u Locarnu u natjecateljskom programu Concorso Cineasti del presente osvojio je nagrade za najbolju režiju, glumca i debitantski dugometražni film festivala.

Na Sarajevskom festivalu osvojio je dva Srca Sarajeva - za najbolji igrani film i za najbolju mušku ulogu, kao i nagradu CICAE Međunarodne konfederacije umjetničkih kina za najbolji igrani film, te nagradu Cineuropa. Također je osvojio nagradu za razvoj projekta Eurimages Development Award u sklopu CineLink Co-production Marketa SFF-a.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo