8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

13.09.2022 / 18:58 Zanimljivosti - Vrijedan historijski fragment

Ukradeni drevni novčić vrijedan milion dolara vraćen u Izrael nakon višegodišnje potrage

Ukradeni drevni novčić vrijedan milion dolara vraćen u Izrael nakon višegodišnje potrage
Foto: Agencije

Bilo je potrebno skoro dvadeset godina upornog detektivskog rada i traganja koji je prelazio kontinente prije nego što je slučaj nestale relikvije vrijedne milion dolara konačno riješen, javlja BBC.

- Vrijedni historijski fragment se konačno vraća kući - rekao je američki zvaničnik na ceremoniji povodom tog događaja.

Taj fragment historije je zapravo mali srebrni novčić bogat simbolikom, kovan tokom jevrejske pobune prije skoro 2.000 godina.

Ukraden je u Izraelu 2002. godine, ušlo mu se u trag, zaplijenjen je i na kraju se vraća tamo odakle je i ponikao.

Saga je počela kada je Izraelska uprava za antikvitete (IAA) saznala od doušnika da su taj novčić uzeli Palestinci iz podzemne prostorije koja je sadržavala vrijedne predmete iskopane u dolini Ella, južno od Jerusalema.

IAA tvrdi da je provela narednu deceniju i po pokušavajući da locira novčić, koji je prošao kroz ilegalna tržišta antikviteta u Izraelu, Jordanu i Velikoj Britaniji. Na kraju je izvezen u SAD za prodaju na aukciji u Denveru, država Kolorado, 2017. godine.

Srebrni novčić s utisnutim jevrejskim motivima, imao je vrijednost četvrtine šekela, i jedan je od samo četiri takva primjerka za koje se zna da postoje. IAA je ustanovila da je kovan u 69. godini nove ere, na četvrtu godinu Velike pobune.

Kovanje takvog novčića je "zapravo bila deklaracija o nezavisnosti Jevreja u zemlji Izraela, izjava protiv moćnog carstva koje je njima vladalo - rekao je Ilan Hadad iz IAA.

Velika pobuna je dovela do ustanka Jevreja u Judeji protiv opresivne vladavine Rimljana, koji su tamo okončali jevrejsku nezavisnost jedno stoljeće ranije.

Ustanak je kulminirao uništavanjem Jerusalema i drugog jevrejskog hrama od strane Rimljana 70. godine nove ere.

Procjene govore o broju ubijenih Jevreja u brojkama od stotine hiljada do više od milion.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo