2°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

13.09.2022 / 21:17 Muzika i Film - Sarajevo

Zatvoren AJB DOC, prva nagrada žirija pripala filmu 'Djeca neprijatelja'

Zatvoren AJB DOC, prva nagrada žirija pripala filmu 'Djeca neprijatelja'
Foto: FENA

Film "Djeca neprijatelja" osvojio je prvu nagradu žirija na ovogodišnjem 5. izdanju festivala Al Jazeera Balkans Documentary Film (AJB DOC) održanom od 9. do 13. septembra u Sarajevu.

Autor ovog filma rađenog u švedskoj, danskoj i katarskoj koprodukciji je Gorki Glieser Muller. Film prati švedskog muzičara Patricija Galveza u njegovoj, na prvi pogled, nemogućoj misiji da spasi sedmero unučadi iz zloglasnog zarobljeničkog kampa Al-Hol, na sjeveru Sirije.

- Riječ je o filmu koji je dramaturgijom, rediteljskim umijećem, predanošću pokazao jasnu namjeru da potakne ljude na razmišljanje. Reditelj nam na filmsko platno donosi temu koju mediji, a i mi sami, često zanemarujemo, a čini to na način da od prve do posljednje minute  zaokuplja gledaoca ljudskom dramom, pokrećući jasna, ali ni u kojem slučaju odbojna ili polemična pitanja - obrazložio je žiri odluku, naglašavajući da je riječ o filmu koji svi trebaju pogledati.

Na ceremoniji zatvaranja Festivala održanoj večeras u Bosanskom kulturnom centru, dodijeljene su još dvije nagrade.

Specijalno priznanje žirija dobio je film “Ka svijetu slijepih” autorice Julie Bezerra Madsen u danskoj produkciji.

U kategoriji Programskog odjela Al Jazeere, glavna nagrada uručena je filmu belgijsko-holandske koprodukcije “Život za volanom” Petera Triesta, a specijalno priznanje ostvarenju “Ukradena zemlja" Marca Wiesea.

Tokom ceremonije dodjele nagrada i zatvaranja, direktor Festivala Edhem Fočo je naglasio da je ove godine manifestaciju obilježila “najbolja publika na svijetu” jer su tokom projekcija dvorane bile pune.

Veoma mali tim je uspješno obavio zadatak organizacije i prema Fočinim riječima, on bi bio prezadovoljan kad bi iduće godine Festival bio na nivou ovogodišnjeg.

Udio publike, odnosno trija “film, autor, publika”, kao i organizatora i volontera, naglasio je također tokom ceremonije zatvaranja direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić.

Međunarodni žiri, koji čine priznati i iskusni stručnjaci u oblasti dokumentarističkog izražaja - filmska rediteljica Aida Begić, rediteljica i producentica Dana Budisavljević, dokumentaristica i producentica Fatma Riahi, britanski dokumentarista Phil Grabsky i dokumentarista Ensar Altay – odlučivao je o najboljem filmu 5. AJB DOC-a.

Nakon dodjele nagrada, Festival je zatvoren projekcijom filma “Nepoznato o poznatima: Miroslav Ćiro Blažević” autorice Irine Škorić.

Nagrada publike bit će objavljena za nekoliko dana, nakon što se prebroje glasovi za sve filmove prikazane u okviru ovogodišnjeg AJB DOC-a.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo