10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

19.09.2022 / 10:56 Muzika i Film - Odluka komisije

Film "Balada" Aide Begić je bh. kandidat za Oscara

Film "Balada" Aide Begić je bh. kandidat za Oscara
Foto: SFF

Bosanskohercegovački kandidat u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film za nagradu Oscar Američke akademije (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) je film "Balada" rediteljice Aide Begić, sapćeno je iz Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine.

Udruženje filmskih radnika BiH, kao certificirana strukovna organizacija za Bosnu i Hercegovinu, organizirala je izbor, te je komisija u čijem su u sastavu  reditelj Alen Drljević, scenaristica Elma Tataragić, producent Jovan Finzi Marjanović, rediteljica i scenaristica Ines Tanović, producent Armin Hadžić, scenaristica Bojana Vidosavljević, reditelj Goran Dujaković, producentica Amira Kudumović, reditelj Faruk Lončarević i scenaristica Asja Krsmanović, glasanjem odlučila o bosanskohercegovačkom kandidatu.

Film "Balada"  je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, u Takmičarskom programu, a nastao je u produkciji producentske kuće Film House iz Sarajeva.

Uloge u filmu ostvarili su Marija Pikić, Jasna Žalica, Milan Tocinovski, Lana Stanišić, Slaven Vidak, Enes Kozličić, Davor Golubović, Amar Čustović. Autorsku ekipu filma pored scenaristice i rediteljice Aide Begić, čine direktor fotografije Erol Zubčević, montažer Redžinald Šimek, kostimografkinja Sanja Džeba, scenografkinja Emina Kujundžić, make-up artistica Lamija Hadžihasanović Homarac i kasting direktorica Timka Grin. Producenti filma su Adis Đapo, Aida Begić i Erol Zubčević.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 21 godinu kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Na osnovu kandidature Udruženja filmski radnika, film NIČIJA ZEMLJA Danisa Tanovića je 2002. godine nagrađen nagradom Oscar za najbolji strani film, a bh. kandidat za 2020. godinu, film QUO VADIS, AIDA? bio je nominovan za ovu prestižnu nagradu. Nagradu Oscar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS, a jedna je od najznačajnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti dok je sama ceremonija dodjele jedan je od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u a i u svijetu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo