8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

22.09.2022 / 08:10 Regija - New York

Vučić: Protiv Srbije se vodi hibridni rat

Vučić: Protiv Srbije se vodi hibridni rat
Foto: Reuters
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je na Općoj skupštini UN-a istaknuo da se protiv Srbije "u dijelu međunarodne javnosti vodi hibridni rat i prljava kampanja", ...

... ilustrirajući to ocjenama da je Srbja prijetnja regionalnoj stabilnosti i da će navodno napasti susjede.

- Srbija je bila i bit će faktor stabilnosti u cijeloj regiji, poručio je Vučić u svom obraćanju na skupštini dodavši da Srbija podržava Daytonski mirovni sporazum za BiH, unatoč neistinama koje su mogu čuti.

- Srbija je okarakterizirana kao potencijalni faktor destabilizacije u regiji samo zato da ne bi govorila istinu - da načelo nepovredivosti granica mora podjednako vrijediti za sve, rekao je srbijanski predsjednik.

- Nepravda učinjena bilo gdje prijetnja je pravdi i opomena svima, rekao je Vučić te naglasio da Beograd ne odustaje od načela nepovredivosti granica.

Ocijenio je i da se ovogodišnja debata u New Yorku odvija "u uvjetima narušenog svjetskog mira u razmjerima koji nisu viđeni od Drugog svjetskog rata i osnivanja Ujedinjenih naroda".

Srbija, istaknuo je, poštuje integritet Ukrajine, no politika sankcija uvedenih Ruskoj Federaciji, po njegovoj ocjeni, "nikome ne može donijeti dobre rezultate".

Ustvrdio je i kako ni od jednog sugovornika nije čuo "racionalan odgovor na pitanje u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine te suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije koji je 'grubo narušen' u slučaju Kosova".

- To što je po završetku oružanog sukoba potpisan sporazum sa NATO-om, čije odredbe su predviđale donošenje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, nije spriječilo mnoge države Zapada da priznanjem jednostrano proglašene neovisnosti Kosova iznova pogaze teritorijalni integritet Srbije, rekao je Vučić.

Poručio je i da će Beograd nastaviti razgovore s Prištinom pod okriljem Europske unije "jer je bolje sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati".


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo