3°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

22.09.2022 / 13:04 BiH - Sarajevo

Sindikat državnih službenika traži kolektivni ugovor i povećanje osnovice za plaće

Sindikat državnih službenika traži kolektivni ugovor i povećanje osnovice za plaće
Foto: FENA
Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u Institucijama Bosne i Hercegovine održao je danas protest na Trgu Bosne i Hercegovine, ispred zgrade državnih institucija.

Predsjednik tog sindikata Salih Karčić je kazao novinarima da danas organiziraju  sedme u nizu proteste s istim ciljem kao i prethodnih šest.

- Ništa se ne mijenja, obnavljamo svoje zahtjeve. Tražimo potpisivanje kolektivnog ugovora. Mi smo jedina država u Evropi gdje nije potpisan kolektivni ugovor između poslodavca i zaposlenih u državnim institucijama - naveo je Karčić.

Kazao je da je osnovica za obračun plate 535 KM, napominjući da je to osnovica iz 2009. godine.

Napomenuo je da je u 2009. godini potrošačka korpa bila 1.400 KM, a u augustu ove godine je iznosila 2.900 KM.

- Možete zamisliti, s našim primanjima, kako preživljavaju zaposleni u institucijama -  naveo je Karčić.

Istaknuo je da su poslali zahtjev Vijeću ministara BiH, koje je njihov poslodavac, da im dodijeli 100.000 KM kako bi podijelili 100 KM socijalne pomoći najuguženijima u državnim institucijama u cijeloj državi.

- Nikad se poslodavac nije oglasio ni očitovao, niti je poduzeo bilo šta po tom pitanju. Vidimo u medijima kako RS i Federacija BiH dijele socijale pomoći zaposlenima u državnim institucijama. Međutim, na držvnom nivou toga nema - kaže Karčić.

Naglašava da im od 2009. godine, praktično, nisu povećane plaće.

- Na sceni je projekat urušavanja državnih institucija - zaključio je Karčić, te dodao da je 120 uposlenika od Nove godine napustilo državne institucije.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo